Rezanje troškova

U Federaciji BiH omogućen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom

Hronika01.10.20, 18:17h

U Federaciji BiH omogućen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom
Na snagu će stupiti narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH

 

U krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH kao novi institut uveden je kućni pritvor sa elektronskim nadzorom.

 

Potvrdio je to u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić, navodeći da je kućni pritvor sa elektronskim nadzorom omogućen nakon što je danas Dom naroda, a ranije Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

 

Na snagu će stupiti narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

 

- Navedenom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužilaštvima da tokom krivičnog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor – kazao je Jozić.

 

Sada je kantonima omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

 

- Kantoni su ti koji plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema kantonima s obzirom na to da sa određenim kantonima imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke saradnje i pomoći da što manje opterećujemo budžete kantona – naglasio je Jozić.

 

Osim navedene izmjene u Zakonu o krivičnom postupku izvršene su izmjene i dopune u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, te su, između ostalog, propisana krivična djela za koja mogu biti određene posebne istražne radnje i njihovo najduže trajanje.

 

Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerovatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužilac pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

 

 

 

(FENA/md)

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!