Iznenadit ćete se

U Gradačcu proizvedeni bh. respiratori prošli prvo testiranje: Ovo su rezultati mjerenja...

Biznis Klub01.10.20, 13:04h

U Gradačcu proizvedeni bh. respiratori prošli prvo testiranje: Ovo su rezultati mjerenja...
U izradu respiratora bili uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH

 

Firma TMD Group iz Gradačca izradila je početkom aprila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizviden u BiH. Na izradi respiratora radilo je četrdesetak inžinjera iz TDM Group, a Oslobođenje saznaje da su završena preliminarna mjerenja kvaliteta respiratora.

 

Mjerenje je proveo Verlab d.o.o. iz Sarajeva, potvrdio je Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa.

 

- Mi smo od strane TND grupe iz Gradačca, koja proizvodi te respiratore pozvani da izvršimo mjerenja kako bi mogli da usaglase vrijednosti prije samog slanja na certifikacijsku kuću u Veliku Britaniju.Tako da smo mi izveli preliminarna mjerenja prije zvaničnih mjerenja u Velikoj Britaniji. Svi parametri su zadovoljavajući, dobili smo jako kvalitetne vrijednosti. Sada je potrebno sigurno godinu do dvije za kompletan postupak, odnosno da bi se dobio C znak i certifikat kako bi se prozivod našao na našem tržištu, kaže Badnjević.

 

verlab-mjerenje-respirator-gradacac

 

Adem Hanić, direktor ove firme, za Oslobođenje je pojasnio šta to znači.

 

-Mi smo završili ono što se tiče nas, i već dugo čekam ugovor da se potpiše, ugovor između jedne engleske laboratorije i naše firme i da to pošaljemo tamo da se uradi atest. Još uvijek čekamo potvrdu s njihove strane. U sve je uključen je i naš ambasador u Velikoj Britaniji. Verlabov test ne ne znači da se respiratori mogu koristiti, nego da smo na jako dobrom putu. Sad sve ovo mora neko certificirati i odobriti. Verlab je dao svoju ocjenu, provjerio sve potrebne parametre i rekao da su uredu, međutim, neko mora stati iza toga. Nakon toga mora uslijediti i kliničko testiranje. To ćemo najvjerovatnije dogovoriti sa UKC Tuzla da se i klinički ispita. Kliničko testiranje obično traje par godina, ali ja se nadam da će se ti rokovi moći skratiti u ovoj pandemiji. Jer mi nemamo šta više raditi, sad je samo stvar procedura i formalnosti. Kad dobijemo potrebne ateste i kad se završi kliničko testiranje mi smo odmah spremni krenuti u proizvodnju deset, dvadeset ili dvije stotine respiratora, zavisi od potražnje. Ove respiratore planiramo izvesti, jer za ozbiljnu proizvodnju je država BiH premala. Imamo namjeru da se bavimo ozbiljnim biznisom u tom pogledu. Razvijamo još i nekoliko drugih uređaja koji su jednostavniji, a to su ovi za kisik i za zrak, a kažu da su bili i potrebniji od respiratora i razvijamo sad i to. Naša ekipa stručnjaka nije stala i idemo sa novim proizvodima. Uskoro bismo mogli imati i prototipove tih uređaja, naglasio je Hanić.

 

U izradu respiratora bili uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još