borba bukti već četvrti dan

Ovo bi moglo prerasti u sveopći rat: Nastavljeni žestoki sukobi oko Nagorno Karabaha

Front01.10.20, 08:00h

Ovo bi moglo prerasti  u sveopći rat: Nastavljeni žestoki sukobi oko Nagorno Karabaha
- Nastavljene su intenzivne borbe - navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, dodajući da su u toku vojne operacije "duž cijele linije fronta"

 

Žestoki sukobi između između armenskih i azerbejdžanskih snaga oko separatističke regije Nagorno Karabah nastavljeni su četvrti dan zaredom uprkos međunarodnim pozivima da se okonča nasilje.

 

Obje strane su potvrdile u srijedu napade iz više pravaca duž takozvane Linije kontakta koja razdvaja dvije zemlje, a sukobi su se proširili izvan ove enklave prijeteći da prerastu u sveopći rat dviju nekadašnjih sovjetskih republika, javljaju armesnki i azerbejdžanski servisi Radija Slobodna Evropa.

 

- Nastavljene su intenzivne borbe - navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, dodajući da su u toku vojne operacije "duž cijele linije fronta."

 

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Armenije Šušan Stepanjan napisala je na Facebooku da je "nastavljen angažman artiljerije duž cijele linije fronta u Nagorno Karabahu."

 

Do sada je ubijeno i ranjeno na desetine lica na obje strane, pa postoji opasnost da preraste u najteži sukob od postizanja primirja 1994. godine, zbog čega raste zabrinutost za stabilnost na Južnom Kavkazu, važnom koridoru za transport gasa i nafte na svjetska tržišta.

 

Postoji i opasnot od uvlačenja Rusije u sukob, koja je u istom vojnom savezu sa Armenijom, i Turske, koja je saopćila u srijedu da će podržati Azerbejdžan "svim raspoloživim sredstvima", prenosi Slobodna Evropa.

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još