Nakon sastanka u Briselu

Dodik: Uložiti dodatne napore da dođemo do statusa kandidata za EU

Front30.09.20, 18:06h

Dodik: Uložiti dodatne napore da dođemo do statusa kandidata za EU
Dodik je istaknuo da paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu autoputeva, željeznica, plinovda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove zapadnog Balkana

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak sa čelnicima Evropske unije u Briselu bio uspješan, te da je prva tema o kojoj su razgovarali bila vezana za proširenje, što interesuje sve, javlja N1.

 

- Čuli smo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja BiH koja su riješena i da bi trebalo da se učine napori kako bismo iduće godine radili zajedno sa evropskim komesarom, Evropskom unijom i zemljama članicama EU. Dakle da dođemo do statusa kandidata što bi bila jedna nova dinamika za BiH - naveo je Dodik. 

 

Naglasio je da on podržava i misli da se to treba raditi. 

 

Dodik je istaknuo da paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu autoputeva, željeznica, plinovda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove zapadnog Balkana. I u tom pogledu, dodao je, bit će utvrđeno 18 projekata za čitav zapadni Balkan.

 

Na sastanku je razgovarano i o migracijama. 

 

- Evropska unija ulazi u jedan novi pakt o migrantima. On podrazumijeva da se migranti zadrže na granici, na svim granicama i da oni koji su već unutra se izbace, svi oni koji ne treba da budu tu. To je jedini način da pošaljemo poruku da ne želimo da trpimo - naveo je.

 

Govoreći o malom Šengenu Dodik je naglasio da je to nešto što podržava odavno.

 

- Raščistili smo ovdje sve elemente. To je priprema čitavog regiona, ono što podrzumijeva implementaciju. EU je jasno rekla da će podržati tu implementaciju i da će na samitu 10. novembra taj mini Šengen biti glavna tema, te da je važno da BiH bude unutra- rekao je Dodik.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!