virus u školskim klupama

Zbog čega je došlo do porasta broja zaražene djece u školama? Ne zaraze se oni tu, već u...

Hronika30.09.20, 09:47h

Zbog čega je došlo do porasta broja zaražene djece u školama? Ne zaraze se oni tu, već u...
On je podsjetio da su djeca od šestog razreda, pa naviše obavezna da nose masku tokom nastave, a nastavnici su dužni da ih upozoravaju na značaj nošenja maski, kao i roditelji

 

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je jučer na konferenciji za novinare u Banjaluci da se epidemiološka situacija stabilizuje, ali da je i dalje nepovoljna, zbog čega je apelovao da građani i dalje budu veoma disciplinovani - piše N1

 

On je naveo da je počeo nadzor nad sezonskim gripom i istakao da je samim tim potreban dodatni oprez i poštovanje preventivnih mjera - nošenja maski, održavanja fizičke distance i higijene.

 

U jesenjem periodu izuzetno je važno poštovanje propisanih mjera i nošenje maski na odgovarajući način. Sama maska može da zaštiti od gripa, ali i od virusa korona. Nošenje maski samo preko usta ne štiti ni od jednog virusa, napomenuo je Zeljković.

 

On je podsjetio da su djeca od šestog razreda, pa naviše obavezna da nose masku tokom nastave, a nastavnici su dužni da ih upozoravaju na značaj nošenja maski, kao i roditelji.

 

Prema njegovim riječima, Institut je sproveo postupak javne nabavke i obezbijeđeno je 25.000 vakcina za sezonski grip, čija se isporuka očekuje u novembru, kada bi trebala da počne i vakcinacija.

 

Zeljković je precizirao da je 20.000 vakcina obezbijeđeno za kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a 5.000 vakcina u okviru sredstava Instituta za komercijalni tip vakcinacije. On je dodao da će Institut obavijestiti sve zdravstvene ustanove, ali i građane o tome kako i gdje će biti moguće izvršiti vakcinaciju. Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Zeljković je naveo da u dopisu Centralne izborne komisije BiH upućenom Vladi RS i Republičkom štabu za vanredne situacije nema pojašnjenja o tome kako će glasati osobe koje u tom trenutku budu pozitivne na virus korona.

 

"Pretpostavljamo da je jedan od modela da mobilni timovi budu u kontaktu sa tim osobama, odnosno da im omoguće pravo glasa, međutim još nam nije dostavljena informacija o samoj tehnici glasanja, o tome ko će od osoba biti u tom timu i kako će se to odvijati", naveo je Zeljković.

 

Epidemiologinja Jela Aćimović je izjavila da se prati i porast slučajeva zaraze među djecom u RS, ali on ne dolazi zbog prenosa virusa u školama, već da se većina djece zarazila u porodici, pa na treninzima itd, a u školama je najmanji prenos. Da bismo smanjili odlazak djece u karantin, potrebno je da se maske nose tokom nastave. One služe da ne moraju djeca ići u karantin, kao i nastavnici, svaki put kada se pojavi neko pozitivan u grupi – ističe Aćimovićeva.

 

Porast broja djece kod kojih je pozitivan nalaz na virus korona je i rezultat pojačanog testiranja među djecom, rekla je Aćimović i dodala da su škole su sigurna mjesta, da ih držimo pod kontrolom, ali je veoma važno da se i u zajednici poštuju mjere.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!