Istraga pokazala

New York Times: Trump nije plaćao porez na dohodak godinama

Front28.09.20, 12:03h

New York Times: Trump nije plaćao porez na dohodak godinama
Trump je primio najmanje 413 miliona, u današnjoj vrijednosti, dolara od očevog posla s nekretninama, počevši od svoje treće godine

 

Donald Trump nije platio federalni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počev od 2000., jer je prijavljivao da je izgubio znatno više nego što je zaradio, navedeno je u izvještaju objavljenom u nedjelju u New York Timesu.

 

U godini kada je postao predsjednik i u svojoj prvoj godini u Bijeloj kući, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak, objavio je NY Times.

 

Navodeći detaljne uplate prikupljene iz više od dvije decenije poreznih informacija, izvještaj Timesa opisuje velike finansijske gubitke i godine izbjegavanja poreza koji zadaju udarac poslovno-tajkunskom imidžu na kojem je Trump gradio svoju političku karijeru.

 

Na brifingu u Bijeloj kući u nedjelju Trump je negirao priču New York Timesa i tvrdio da plaća "puno" saveznog poreza na dohodak.

 

Prethodna istraga New York Timesa objavljena 2018. pokazala je da je Trump pomagao "svojim roditeljima da izbjegavaju plaćanje poreza" 1990-ih, uključujući "slučajeve otvorene prevare" koje su mu omogućile da od njih stekne bogatstvo.

 

Trump je primio najmanje 413 miliona, u današnjoj vrijednosti, dolara od očevog posla s nekretninama, počevši od svoje treće godine, prenosi CNN.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!