GROZNA NAVIKA SKUPO GA KOŠTALA

Zarazio sam sebe: Muškarac 'njušio' čarape nakon nošenja pa dobio infekciju.... Završio u bolnici

Lifestyle27.09.20, 18:53h

Zarazio sam sebe: Muškarac 'njušio' čarape nakon nošenja pa dobio infekciju.... Završio u bolnici
Medicinari su uzeli njegovu anamnezu te medicinsku povijest i otkrili da je njegovo stanje najvjerojatnije uzrokovano njegovom navikom mirisanja nošenih čarapa na kraju dana

 

 


Zbog navike 'njušenja' nošenih čarapa, 37-godišnji muškarac je hospitaliziran. Naime, Kinez imenovan samo kao Peng, primljen je u bolnicu u Zhangzhouu na jugoistoku Kine nakon što je počeo je osjećati bolove u prsima.  


Obavljen je rendgen kako bi se utvrdio uzrok bolova i pratećeg kašlja, a dijagnosticirana mu je gljivična infekcija pluća i zadržan u bolnici na liječenju, dok su liječnici utvrdili pomalo neobičan uzrok. 


Medicinari su uzeli njegovu anamnezu te medicinsku povijest i otkrili da je njegovo stanje najvjerojatnije uzrokovano njegovom navikom mirisanja nošenih čarapa na kraju dana. Gljivična infekcija koju je razvio na nogama prenijela se u pluća kad je njuškao čarape, unoseći pritom u tijelo spore gljivica, prenosi IFL Science. 


Prije nego se ljudi uspaniče jer su i sami 'onjušili' svoje čarape da utvrde koliko su prljave ili čiste, liječnici ističu da je ovakav scenarij doista malo vjerojatan. Brzinsko mirisanje čarapa ne bi trebalo uzrokovati hospitalizaciju, već je riječ o dugotrajnoj i čestoj navici te spletu nesretnih okolnosti kao i gljivičnog oboljenja, utvrdili su liječnici.  


- Infekcija se također može pripisati nedostatku pacijentovog odmora jer je kod kuće imao malo dijete te loše spavao, zbog čega mu je pao imunitet - rekli su doktori.  


Peng se naposljetku posve oporavio, iako je nejasno zašto je razvio takvu bizarnu naviku, a slučaj je tek nedavno ušao u medicinske anale iako se dogodio prije gotovo dvije godine, prenio je Večernji.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!