zbog sukoba na granici sa armenijom

Azerbejdžan proglasio ratno stanje, Erdogan poručuje: Mi smo uz našu braću svim snagama!

Front27.09.20, 18:37h

Azerbejdžan proglasio ratno stanje, Erdogan poručuje: Mi smo uz našu braću svim snagama!
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje naspram armenske agresije

 


Parlament Azerbejdžana donio je odluku o proglašenju ratnog stanja u nekoliko gradova i regija, javlja Anadolu Agency (AA).


Parlament je odobrio odluku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva o proglašenju ratnog stanja u nekoliko područja zbog sukoba na liniji razgraničenja između Armenije i Azerbejdžana.


U skladu s odlukom donesenom na vanrednom sastanku, državljanima Azerbejdžana i strancima u toj zemlji bit će djelomično i privremeno ograničena određena ustavna prava i slobode, te imovinska prava.


 ”Ratnim stanjem“ se predviđa uvođenje i policijskog sata u određenim vremenskim intervalima u pojedinim regijama.


Armenske snage su u jutarnjim satima izvele napad na naselja u Azerbejdžanu što je dovelo do sukoba.


Azerbejdžanska vojska je pokrenula protunapad, te oslobodila pojedina područja od okupacije.

 

azerbejdzan-parlament


Erdogan: Turski narod je svim raspoloživim sredstvima uz azerbejdžansku braću


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je jutrošnjim napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).


“Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, naveo je Erdogan u poruci objavljenoj na Twitteru.


Turski predsjednik Erdogan je također kazao kako međunarodna zajednica još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije.


“I Minsk trojac, koji se skoro 30 godina ponaša nemarno, je nažalost daleko od djelovanja u pravcu rješavanja problema. Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan.


Erdogan je naveo da je danas telefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje.


Dodao je da je u tom razgovoru ponovio kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“.

 

(Anadolija/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 93

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još