sve o 'mračnoj trijadi'

Crna strana ljudske ličnosti: Teško vama ako se zaljubite u partnera sa ovim osobinama!

Lifestyle27.09.20, 16:55h

Crna strana ljudske ličnosti: Teško vama ako se zaljubite u partnera sa ovim osobinama!
Riječ je o mračnoj strani ličnosti, poznatoj kao mračna trijada- pojma koji privlači veliki interes istraživača, ali i javnosti

 

Niko svjesno ne bira lošeg partnera. Ali, postoji jedan tip ličnosti koji uviijek iznova bira pogrešne osobe za emotivne partnere.

 

Riječ je o mračnoj strani ličnosti, poznatoj kao mračna trijada- pojma koji privlači veliki interes istraživača, ali i javnosti. Ovaj koncept se sastoji od tri crte ličnosti (makijavelizma, narcizma i psihopatije), koje nisu uključene u većinu dominantnih modela ličnosti, ali predstavljaju izvor informacija o individualnim razlikama u ličnosti nekliničke populacije.

 

Mnogi 'mračni' pojedinci u početku su privlačni zbog svoje harizme, šarma, samopouzdanja i društvenosti. A onda ispliva mračna crta njihovog karaktera.

 

Istraživanja pokazuju da takvi partneri često varaju. 


Šta morate znati o mračnoj trijadi?


Ljudi s ovim osobinama su skloniji problemima na poslu, posebna opasnost od njih stiže ako su na liderskim pozicijama. Imaju manjak empatije, teški su za dogovor, nezadovoljni su svojim životom, ne vjeruju previše u dobrotu drugih ljudi. Skloni su i počinjavanju zločina.  

 

Narcizam karakteriše ponos,nedostatak empatije i egoizam. Veličaju sebe, a ne brinu o drugima, pa čak ni o bližnjima. O sebi uvijek najbolje pričaju, dok druge nemaju želju da hvale. Veoma su osjetljivi na kritiku, te burno reaguju kad im je neko uputi.

 

Makijavelizam je sklon manipulisanju i iskoritavanju drugih. Nedostaje im morala i emocionalne osjetljivosti prema drugima..

 

Psihopatiju karakteriše kontinuirano antidruštveno ponašanje, impulsivnost, sebičluk, neosetljivost prema drugima, izostanak emocija i žaljenja.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!