reakcija demokratske fronte

EU treba sankcionirati Plenkovića! Iza fraza koje je izgovarao na Skupštini UN-a krije se...

Front27.09.20, 10:20h

EU treba sankcionirati Plenkovića! Iza fraza koje je izgovarao na Skupštini UN-a krije se...
U presudi Sejdić i Finci Sud je, dodaju, primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i “etničkim čišćenjem”

 

Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom virtuelnog govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Evropske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.


Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini – ocjenjuju iz Demokratske fronte.


Ističu kako je poznato da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

 

U presudi Sejdić i Finci Sud je, dodaju, primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i “etničkim čišćenjem”. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na “konstitutivne narode kako bi se osigurao mir”.

 

Umjesto toga, i suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje tog principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda – smatraju u Demokratskoj fronti.


S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Evropske unije trebaju primjerno sankcionisati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još