inspekcija 'češljala'

Nove kazne za ugostiteljske objekte u Sarajevu

Biznis Klub26.09.20, 14:30h

Nove kazne za ugostiteljske objekte u Sarajevu
Kako je saopćila inspekcija, od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150,00 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta

 

U nastavku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena, te uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja korona virusa timovi sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sinoć su, uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolisali ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, saopćila je danas Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

 

Kako je saopćila inspekcija, od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150,00 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta i to radi korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata u jednom slučaju (što je shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva strogo zabranjeno), dok je u drugom slučaju, osim novčane kazne, izrečena i mjera zabrane rada objekta zbog neposjedovanja odbrenja za rad nadležnog organa. Ostali, sinoć kontrolisani subjekti nadzora, koji su u prethodnom periodu također bili predmetom inspekcijskih kontrola i sankcija, poštovali su naložene mjere u trenutku nadzora.

 

''Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u KS dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera. Obhrabruje činjenica, da ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera, te još jednom pozivamo sve građane i subjekte nadzora na dosljednu primjenu donesenih pravila i preporuka, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme.

 

Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiloška situacija u KS zadržala, ali i da bismo spremno dočekali nove epidemiloške rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će nastaviti sa provođenjem aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu.

 

Koristimo se prilikom da posebno zahvalimo kolegama iz MUP- a KS na profesionalnoj saradnji, te podršci u pripremi i provođenju inspekcijskih kontrola u kojima tokom proteklih sedam mjeseci nije registriran nijedan incident.

 

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 830.

 

Na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS u istom periodu je doneseno 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, radi vođenja evidencija u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva. Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom, zbog kršenja zabrane kretanja'', saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još