nećete im moći odoljeti

Da li ste isprobali pohovane jabuke: Brzi desert zbog kojeg ćete zaboraviti na pečenje kolača

Auto & Dom26.09.20, 12:41h

Da li ste isprobali pohovane jabuke: Brzi desert zbog kojeg ćete zaboraviti na pečenje kolača
Najbolje će ispasti ako imate reske tj. kiselkaste jabuke, ali naravno da nema prepreka za pripremu ako imate i one slatke

 

Za jabuke u šlafroku sigurno ste čuli. Iza ovog naziva skriva se jedan obožavan desert - pohane jabuke.

 

S obzirom na to da početak jeseni vrvi jabukama, ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih deserata i aroma.

 

Najbolje će ispasti ako imate reske tj. kiselkaste jabuke, ali naravno da nema prepreka za pripremu ako imate i one slatke. Recept za jednostavne pohane jabuke pogledajte u nastavku.

 

SASTOJCI ZA POHANE JABUKE:

 

- 3 veće jabuke
- 2 jaja
- 20 dag oštrog brašna
- 2 velike žlice ruma
- 2 dcl mlijeka
- 5 dag šećera
- prstohvat soli
- 10 dag škrobnog brašna
- 1 dcl masnoće po želji prženje.

 

PRIPREMA:

1. Razmutite dva jaja. Dodajte sol, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke tj. otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki.

 

2. Jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgre, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku narežite na ploške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na ploške, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košticama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.

 

3. U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohanja gdje nam treba više masnoće, ovdje vam nije potrebna velika količina. Plošku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju.

 

4. Stavljajte ih na tanjur obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posipati šećerom u prahu ili cimetom.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!