OTVORENO PISMO MARGIT TOMIK-LEVY

Primadona opere Narodnog pozorišta Sarajevo brutalno sasula Čoviću: 'Propada sve gdje Vaša noga kroči...'

Front25.09.20, 15:00h

Primadona opere Narodnog pozorišta Sarajevo brutalno sasula Čoviću: 'Propada sve gdje Vaša noga kroči...'
Mene zanima, ali ko sam ja da meni odgovarate, kako su to Hrvati neravnopravni u BiH? Neutralna sam, ne pripadam niti jednom bitnom narodu u BiH, nisam ni u jednoj stranci, državljanin sam BiH i Hrvatske kao i vi, i imam ista prava kao vi. Mnogi me smatraju objektivnom osobom...

 

 

Margit Tomik-Levy, primadona opere sarajevskog Narodnog pozorišta, uputila je otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, a objavila ga je na svoom Facebook profilu.


Njeno brutalno iskreno i oštro pismo, u kome mu, između oszalog, poručuje da sve što radi koristi isključivo u svrhu vlastitog interesa, ali i još puno toga spočitava, prenosimo u cjelosti u nastavku:  


- Dugo ste na čelu HDZ-a i neformalni “vođa” hrvatskog korpusa u BiH. Celi taj period vas krasi borba za sopstveni interes (ni slučajno interes hrvatskog naroda), nepoštivanje presuda haškog tribunala, podrška presuđenim ratnim zločincima i nejasne fraze oko jednakopravnosti hrvatskog naroda u FBiH. Vi godinama postavljate maksimalističke zahteve, za koje je i glupanima jasno da neće biti prihvaćeni, da bi imali “pokriće” za permanentno blokiranje i kočenje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH. Pri tome ni vaš, hrvatski narod nema puno informacija o tome šta vi tražite i šta vam je cilj. To je, valjda, isključivo pitanje na koje odgovor zna HDZ, a verovatnije je da ga znaju samo pojedinci od vašeg poverenja.


Mene zanima, ali ko sam ja da meni odgovarate, kako su to Hrvati neravnopravni u BiH? Neutralna sam, ne pripadam niti jednom bitnom narodu u BiH, nisam ni u jednoj stranci, državljanin sam BiH i Hrvatske kao i vi, i imam ista prava kao vi. Mnogi me smatraju objektivnom osobom...


Kako god posmatram, ne shvatam vaše tvrdnje, a ni sve stupidnije izjave vaših “mentora” iz Zagreba.


Hajdemo redom. Po popisu iz 2013-te procentualni odnos naroda u BiH je bio: 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata. Nećemo ovde upetljati “ostale” koji su žrtve i taoci vaše politike. Danas je situacija još nepovoljnija jer su deseci hiljada Hrvata napustili BiH zbog vaših katastrofalnih poteza i uništavanja svega što vredi u Hercegovini. Držaćemo se popisa od 2013-te. Volela bih da vi sami, zbog sebe, napravite sličnu analizu.

 

Recimo, ovako u procentima (na ukupan broj Hrvata u FBiH):


- Koliko Hrvati imaju ministarskih mesta i visokih državnih funkcija u FBiH?
- Koliko je Hrvata u nadzornim i inim odborima u državnim firmama i institucijama FBiH?
- Koliko je Hrvata profesora na sarajevski univerzitetima i drugim obrazovnim ustanovama?
- Koliko je Hrvata lekara na sarajevskim klinikama?
- Koliko je Hrvata zaposleno u državnoj upravi?
- Koliko je Hrvata zaposleno u lokalnoj upravi?.....
- Koliko je Hrvata zaposleno u javnim medijima?....
- Koliko “hrvatskih” firmi radi u Sarajevu a porez plaća u tzv. Herceg Bosni?...


Ovakvih pitanja ima bezbroj, ali da ja ovde ne nabrajam. Ovakvu analizu, sa nekoliko desetina stavki može vaš tim napraviti vrlo lako. Pokušajte biti pošteni pa uporedite ove rezultate sa zastupljenošću nehrvata u tzv. Herceg Bosni. Ako ne pocrvenite od stida, rodili ste se bez obraza. Da vam pomognem samo jednim primerom koji slučajno znam, U Čapljini u opštini radi samo jedan Bošnjak na više od 200 Hrvata.
Ako se varam, javno ću se izvinuti vama lično i hrvatskom narodu.


Opet su skori izbori i vi “briljirate” svojim ucenama i “europejskom uljudbom”. Meni je muka od toga jer ste HDZ i vi lično najgora opcija za normalne Hrvate, željne posla, reda i zakona u svojim gradovima i mira u BiH. Vi ne nudite ništa od toga. Samo napetost, ucene, nacionalisticke floskule i konflikte sa “bošnjackim nacionalistima”. Rasturili ste sa svojim kadrovima Aluminij i najveći gigant u Hercegovini je spao na desetak radnika. Dok jedete probrane morske delicije, zapne li vam pokatkad u grlu pri pomisli da pola bivših radnika Aluminija nije danas ručalo, da su oni iz Sokola davno poumirali od vaše brige o njima, da ste uništili Hepok i Razvitak pa danas u Hercegovini kupujemo makedonsku i albansku hranu, da je propalo sve gde je vaša noga kročila...


Zapeli ste za promenu izbornog zakona kad ste izgubili izbore u Hercegovini. Nije vas porazio Ž.K. Vas su porazili vaši birači. Sada želite izborni zakon na kojem će biti vaša slika i pouka da niko nije pravi Hrvat ako ne glasa za vas. I da ga promenite opet ćete izgubiti, jer su Hrvati siti vaše bahatosti.


Neće vam pomoći pretnje i uništavanje plastenika ljudima koji su bliski sa vašom opozicijom. Daleko ste se udaljili od normalnog naroda. Vreme je da se povučete i prepustite kormilo mlađim i sposobnijim, kojima će na prvom mestu biti čovek, posao, sigurnost i perspektiva. Idite, odmarajte, čuvajte zdravlje....


Radobolja mirno žubori kraj vaše hacijende i nije je briga što ste je malo svrnuli sa vekovnog puta. Narod nije ni nalik Radobolji. Može i da podivlja kad mu prekipi - napisala je Margit Tomik-Levy u svom FB obraćanju.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 101

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još