uznemirujući trend

EU zabrinuta zbog rasta broja umrlih od koronavirusa u sedam zemalja - među njima su i naši prvi susjedi

Hronika25.09.20, 09:15h

EU zabrinuta zbog rasta broja umrlih od koronavirusa u sedam zemalja - među njima su i naši prvi susjedi
Druge zemlje imaju porast stope zaraze prvenstveno među mlađim ljudima, koji su manje izloženi riziku od razvoja ozbiljnih simptoma

 

Sedam zemalja EU "zabrinjava" zbog porasta stope smrtnosti od koronavirusa, sa također zabrinjavajućim trendovima u nekoliko drugih zemalja, upozorila je u četvrtak EU agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

 

Sedam država ima "povećan udio hospitaliziranih i teških slučajeva" među starijim ljudima i "povećani ili visoki procenti obavijesti o smrti već su primijećeni ... ili se mogu uskoro primijetiti".

 

Istaknute zemlje su Španija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Češka i Malta, prenosi AFP.

 

Druge zemlje imaju porast stope zaraze prvenstveno među mlađim ljudima, koji su manje izloženi riziku od razvoja ozbiljnih simptoma.

 

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdvojio je 13 evropskih zemalja u toj situaciji, uključujući Francusku i Britaniju.

 

Međutim, zbog razvoja događaja posljednjih dana, čini se da većina tih zemalja "sada ispunjava kriterije za klasifikaciju kao zemlje s visokim trendovima koji brinu", zbog povećanja stope zaraze među starijim ljudima, navodi ECDC.

 

Smatra se da je treća grupa zemalja stabilna jer je rizik "nizak" za opću populaciju, a "umjeren" za rizične grupe.

 

ECDC je primijetio da je u EU "ranjivost stanovništva na infekciju i dalje visoka jer dostupni podaci iz studija seroprevalencije sugeriraju da je novo imuniteta u populaciji manja od 15 posto u većini područja unutar EU / EEA i Velike Britanije" .

 

"Većina ljudi još uvijek može biti zaražena", rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon novinarima tokom internetskog brifinga s evropskom povjerenicom Stellom Kyriakides.

 

„Ono što vidimo u mnogim zemljama je, ne samo u Španiji, da je velik dio prijenosa koji je trenutno u toku zbog privatnih sastanaka, velikih porodičnih večera, vjenčanja, svih druženja s prijateljima i porodicom, " rekla je.

 

Međutim, suzdržala se od poziva na opće zatvaranje trgovina, restorana i barova, ističući da se takve odluke moraju donositi pojedinačno i da trebaju ovisiti o tome mogu li se poštivati ​​mjere fizičke distance.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još