Serijal 'Drugi talas'

Njemačka štampa: Smrt mlade psihologinje Belme Šoljanin izazvala ogorčenje u Sarajevu

Hronika23.09.20, 17:14h

Njemačka štampa: Smrt mlade psihologinje Belme Šoljanin izazvala ogorčenje u Sarajevu
Autor teksta potom podsjeća kako su tokom prvog talasa korone i BiH i Hrvatska imali nisku stopu infekcije

 

Nakon smrti Belme Šoljanin (37) na hiljade ljudi traže od vlasti u Sarajevu da krenu u ozbiljnu borbu protiv korone. Vlasti i dalje važe kao nesposobne da dovedu situaciju pod kontrolu, piše Tageszeitung iz Berlina.

 

U serijalu pod nazivom „Drugi talas" Tageszeitung iz Berlina piše kako se šest evropskih država bore protiv infekcije koronom. Erich Rathfelder opisuje kakva je situacija u Bosni i Hercegovini i počinje reportažni zapis oslikavanjem stanja na graničnom prijelazu sa Hrvatskom.

 

Do graničnog prelaza Kamensko se dolazi putem kroz dalmatinski krš. „Prije su putnici morali planirati više vremena za prelazak granice a sada, na vrhuncu korona krize, na granicama BiH i Hrvatske skoro da nema ljudi. Obje strane su otežale promet ljudi. Bosanci se, ako žele u Hrvatsku moraju testirati na koronu."

 

Autor teksta potom podsjeća kako su tokom prvog talasa korone i BiH i Hrvatska imali nisku stopu infekcije. A onda je u ljeto, nakon ukidanja ograničenja, virus stigao sa sjevera.

 

Smrt poznate 37-godišnje psihologinje Belme Šoljanin, izazvala je ogorčenje među ljudima, navodi dalje Tageszeitung. „Tri dana pred smrt 11. avgusta, ona je rodila sina. A onda je premještena u izolatorij, gdje je i umrla. Bila je poznata aktivistkinja, njena internet-stranica je bila dobro posjećena. Davala je savjete trudnicama i mladim majkama i od početka upozoravala na opasnost od korone", piše TAZ.

 

"Nakon njene smrti na hiljade ljudi, poznatih umjetnika, novinara i poduzetnika traže od vlasti u Sarajevu da krenu u ozbiljnu borbu protiv korone. Vlasti i dalje važe kao nesposobne da dovedu situaciju pod kontrolu, mada je broj inficiranih nešto smanjen", zaključuje Tageszeitung iz Berlina u članku o koroni u BiH, prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još