VIDEO/ Holivudski glumac u globalnom apelu Vladi FBiH

'Neka divlje rijeke BiH teku slobodno': Leonardo di Caprio se uključio u borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana

Nedjeljni magazin23.09.20, 12:32h

 'Neka divlje rijeke BiH teku slobodno': Leonardo di Caprio se uključio u borbu protiv izgradnje malih hidroelektrana
Oko 1.000 kilometara divljih rijeka u BiH, kao i sav život oko njih, bio bi ugrožen ako bi se nastavio projekat izgradnje malih hidroelektrana

 

Poznati holivudski glumac Leonardo di Caprio uključio se u globalnu inicijativu zaštite rijeka u FBiH od uništavanja izazvanog izgradnjom malih hidroelektrana. Putem svog zvaničnog Facebook profila, Di Caprio je prenio kratki video, kojeg je napravila međunarodna organizacija "Globalna zaštita divljine", a u kojem se upozorava da bi 1.000 kilometara divljih rijeka u BiH moglo biti uništeno, kao i sav živi svijet koji živi na njihovim obalama.

 

- U Federaciji BiH je 23. juna usvojena rezolucija kojom se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana, koje uništavaju okoliš, u ovom dijelu zemlje, u kojem se nalaze neki od najljepših netaknutih i životno najraznolikijih rijeka u Evropi. Međutim, 23. septembra je istekao rok za provedbu ove bitne rezolucije, čime se 1.000 kilometara rijeka, od kojih zavise životi ljudi, kao i opstanak prirode, dovodi u opasnost od nestanka.

 

Trenutno je u BiH 436 projekata izgradnje malih hidroelektrana u različitim fazama projektovanja i izgradnje. Male hidroelektrane uništavaju raznolikost, zagađuju vodu i onemogućavaju lokalnom stanovništvu pristup vodi za piće. Izgradnja ovih elektrana podrazumijeva i krčenje šuma na obalama rijeka, čime se ugrožavaju životinje koje tu žive, među kojima je i ugrožena vrsta rakova i balkanskog risa. Ako se nastavi ugrožavanje Balkana malim hidroelektranama, najmanje 10 posto evropskih slatkovodnih riba će nestati.

 

Lokalno stanovništvo u BiH, koje živi na obalama ovih rijeka hrabro su digli svoj glas, poput onih koji žive uz rijeke Neretvicu i Kruščicu, izlažući vlastiti život kako bi zaustavili gradnju malih hidroelektrana, formirajući blokade kako bi natjerali buldožere, rovokopače, političare i investituore da se povuku. Time su inspirisali i ljude u drugim lokalnim zajednicama da podignu svoj glas da zaštite rijeke, uz koje su povezani njihovi životi, njihov identitet, njihova srca, njihova budućnost.

 

Sada se i organizacija "Globalna zaštita divljine" priključila lokalnim zajednicama u apelu prema vlastima FBiH da ovu rezoluciju pretoče u zakon, koji će trajno i u potpunosti pomoći da se zaštiti plavo srce Evrope, poruka je koju je GWC uputila putem ovog videa.

 


Leonardo di Caprio je na svom Facebook profilu podijelio ovaj video, učinivši ga tako dostupnijim armiji svojih fanova širom svijeta. Uz ovaj video objavio je i popratni tekst, u kojem je izdvojio najvažnije dijelove poruke koja se nalazi u videu.

 

- Neka divlje rijeke Bosne i Hercegovine teku slobodno! Više od 430 malih hidroelektrana u zemlji ili je nedavno izgrađeno, u izgradnji je ili se planira - uništavajući neke od najnetaknutijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma oko njih te preusmjeravajući i zagađujući vodu. Braneći ove rijeke i okolne šume, lokalne zajednice brane svoje porodice i domove, uz štiteći i rješenja koja treba da doprinesu rješavanju klimatske krize u svijetu.

 

Ako vlada ne pretvori u zakon nedavnu rezoluciju o zabrani malih hidroenergetskih projekata na rijekama zemlje, hiljade kilometara divljih rijeka Bosne i Hercegovine - i ljudi i divljih životinje koji o njima ovise - opet će biti u velikom riziku. Rok za provedbu rezolucije, koja je bila izravni odgovor na ogroman lokalni otpor na lokalnom nivou, je 23. septembra. Međunarodna koalicija organizacija za zaštitu, uključujući Global Wild Protection Conservation, pridružila se pozivu aktivista zajednice da u potpunosti i trajno zabrane razarajuće izgradnja malih hidroelektrana i da država umjesto toga ulaže u ekoturizam, te solarne i vjetroelektrane, napisao je Di Caprio.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još