Slučaj Radovan Višković

Tužilaštvo provjerava svoje i uposlenike Suda BiH: Ko je medijima dao podatke o zaštićenom svjedoku?

Front22.09.20, 20:38h

Tužilaštvo provjerava svoje i uposlenike Suda BiH: Ko je medijima dao podatke o zaštićenom svjedoku?
Grubešić je naveo i da je u vezi s ovim slučajem Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu "protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata"

 

Mediji u entitetu Republika Srpska, među kojima i RTRS, jučer su objavili puno ime i prezime osobe za koju se navodi da je zaštićeni svjedok Posebnog odjela za ratne zločine, a koji je u svom svjedočenju spomenuo premijera RS-a Radovana Viškovića.

 

Nakon ovih objava obaviještene su nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka, rečeno je Faktoru iz Tužilaštva BiH.

 

- Također, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom - kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

 

Grubešić je naveo i da je u vezi s ovim slučajem Tužilaštvo BiH zaprimilo prijavu "protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata".

 

- I na temelju ove prijave će se izvršiti provjere - naveo je Grubešić.

 

Podsjetimo, identitet svjedoka objavio je portal Banjaluka.net, nakon čega je tekst preuzeo i RTRS.

 

To je uslijedilo nakon otvorene prijetnje direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti.

 

Kojićeva prijetnja uslijedila je nakon što su aktuelizirane optužbe na račun premijera entiteta RS-a Radovana Viškovića o njegovoj ulozi u prikrivanju ratnih zločina.

 

Ohrabreni šutnjom iz Tužilaštva, mediji u Republici Srpskoj ekspresno su krenuli sa realizacijom Kojićeve prijetnje.

 

Najprije je Glas Srpske objavio članak u kojem je objavio inicijale i mjesto prebivališta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", koji je pred Sudom BiH svjedočio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

 

Potom su sinoć mediji u RS-u, uključujući i RTRS otišli korak dalje, objavivši puno ime i prezime osobe za koju tvrde da je zaštićeni svjedok.

 

(faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još