LYNASE® - ZA PREVENCIJU ZARAZE

Virusi 'ne vole' slane otopine, a jedan faktor je najvažniji za prirodni imunitet u nosu

Biznis Klub22.09.20, 11:38h

Virusi 'ne vole' slane otopine, a jedan faktor je najvažniji za prirodni imunitet u nosu
Zdrava sluznica predstavljaja fizičku prepreku ulasku mikroorganizama u organizam. Sluznica nosa osigurava grijanje, vlaženje i pročišćavanje udahnutog zraka. Na površini sluznice izlučuju se IgA antitijela koja mogu lokalno štititi od različitih mikroorganizama, uključujući i viruse

 

 

Respiratorni virusi, uključujući koronavirus, “ne vole” slane otopine. Sol smanjuje otok sluznice privlačenjem i vezivanjem vode iz sluznice, što razrjeđuje sluz i olakšava njeno izbacivanje zajedno sa raznim česticama, mikroorganizmima i mrtvim ili oštećenim ćelijama sluznice.  

 


U nizu naučnih istraživanja jasno je dokazan antivirusni učinak natrijum hlorida/NaCl, odnosno soli koja se koristi u slanim otopinama.  O utjecaju ovakvih preparata nedavno su govorili i članovi kriznih štabova za suzbijanje COVID - 19 u BiH i regiji, potencirajući značaj ovih preparata kao mogućih odbrambenih mehanizama za prevenciju zarazom novim koronavirusom.


Zdrava sluznica predstavljaja fizičku prepreku ulasku mikroorganizama u organizam. Sluznica nosa osigurava grijanje, vlaženje i pročišćavanje udahnutog zraka. Na površini sluznice izlučuju se IgA antitijela koja mogu lokalno štititi od različitih mikroorganizama, uključujući i viruse. Također, sluznica nosa stvara još neke važne molekule značajne za naš imunitet, uključujući lizozim – koji je jedan od najvažnijih faktora urođenog, prirodnog imuniteta.


Slana otopina i lizozim

 

bosnalijek-lynase

LYNASE® je jedina slana otopina za nos, u obliku spreja, koja je obogaćen lizozimom, najvažnijim faktorom prirodnog imuniteta u nosu, koji se normalno stvara i izlučuje u nosnoj sluznici. Lizozim u nosnoj šupljini pomaže čišćenje nosne šupljine od nakupljenog sekreta i onečišćenja, čime olakšava disanje.

 

Lizozim je prirodni enzibiotik sa značajnim antimikrobnim, imunomodulatornim, antiinflamatornim, mukoprotektivnim i proregenerativnim svojstvima. LYNASE® sprej za nos nema ograničenja u dužini primjene jer, zahvaljujući sastavu prirodnog porijekla, ne stvara ovisnost niti izaziva neželjena djelovanja. Obzirom na to da podržava fiziološko stanje nosne sluznice i nema sistemskih učinaka, prikladan je za sve odrasle, uključujući trudnice i dojilje, i djecu stariju od 1 godine


Kada uzimati LYNASE® sprej za nos


• za svakodnevnu higijenu/toaletu sluznice nosa (npr. u kontaminiranom okruženju),
• za vlaženje sluznice nosa (npr. u klimatiziranim ili nepravilno grijanim prostorima),
• za sprečavanje (prevenciju) razvoja sekundarnih infekcija uha, nosa i grla (ORL infekcije),
• kod zapušenosti nosa praćene otežanim disanjem usljed prehlade (virusnog rinitisa), alergijskog rinitisa, sinusitisa ili gripe.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!