Evo odgovora

Ljekar pojasnio: Kakve su šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru

Hronika22.09.20, 09:51h

Ljekar pojasnio: Kakve su šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru
Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator

 

Odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja, kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, komentirajući nove upute HZJZ-a i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.


U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina. Sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

 

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom, kazao je za N1 Hrvatska Puljiz. 

 

On ističe da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i sa upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

 

- Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

 

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti, pojasnio je.

 

Vezano za njegovu nedavnu izjavu da Covid-19 ima veću smrtnost od gripe kaže da je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskoj razini je veći od dva posto, neke države imaju i deset posto.

 

- Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 milijuna zaraženih u svijetu i milijun umrlih i tu se govori o postotku od tri posto, pojasnio je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!