Koristi se decenijama, jeftin je i lako dostupan

Evropska komisija za lijekove odobrila upotrebu deksametazona za liječenje Covida-19

Hronika19.09.20, 18:03h

Evropska komisija za lijekove odobrila upotrebu deksametazona za liječenje Covida-19
Ispitivanje pod nazivom "Oporavak", koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da "deksametazon" smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od COVID- 19

 

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje "deksametazona" za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19, koji imaju problema sa disanjem.

 

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje zaraženih virusom korona nakon "remdesivira", prenosi Reuters.

 

EMA je, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika, objavila da bi taj lijek mogao da se koristi za liječenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.

 

Ispitivanje pod nazivom "Oporavak", koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da "deksametazon" smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od COVID- 19.

 

Lijek je u međuvremenu odobren u Japanu za primjenu kod zaraženih virusom korona.

 

Riječ je o lijeku koji se koristi decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u slučaju raznih upalnih stanja. Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lijekove za proširenu upotrebu lijeka.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!