potvrđeno iz ove institucije

Tužilaštvo BiH formiralo predmet kojim je obuhvaćen i Radovan Višković

Front18.09.20, 16:45h

Tužilaštvo BiH formiralo predmet kojim je obuhvaćen i Radovan Višković
I član Predsjedništva Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine već ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske.

 

Informacija je za N1 potvrđena iz ove institucije.

 

"U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati", saopšteno je.

 

Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, ima preko 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način - saopćeno je.

 

Podsjećamo, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

 

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

 

I član Predsjedništva Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!