Prva faza

Testirana i druga ruska vakcina: 'Štiti najmanje šest mjeseci od korone'

Lifestyle17.09.20, 18:54h

Testirana i druga ruska vakcina: 'Štiti najmanje šest mjeseci od korone'
Trenutno možemo biti mirni, a mislim i da će tako biti i u budućnosti, jer ova vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa, naglašava Rižakov

 

 

Prva faza kliničkih testiranja druge ruske vakcine protiv virusa korona centra "Vektor" pokazala je da je ona potpuno bezbjedna, da stabilno reaguje na mutaciju virusa i da najmanje šest mjeseci štiti od korone, javlja Srna a prenose mediji.

 

Direktor Odjeljenja za zoonotske infekcije i grip Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju "Vektor" Aleksandar Rižakov ističe da ova vakcina "ne stvara doživotni imunitet što je dobro, jer se ne prave nikakve promjene za cijeli život".

 

On precizira da "Vektorova" vakcina nema ograničenja za revakcinaciju.

 

“Trenutno možemo biti mirni, a mislim i da će tako biti i u budućnosti, jer ova vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa”, naglašava Rižakov.

 

Kada dođe do završne treće faze, biće testirano najmanje 3.000 dobrovoljaca.

 

Prema riječima Rižakova, prvi rezultati testiranja vakcine biće dostupni narednih mjeseci u ruskim i stranim naučnim časopisima, prenosi Sputnik.

 

Rižakov posebno ističe da ova vakcina ne utiče na reproduktivnost.

 

“Eksperimenti koje smo ranije sprovodili na vakcinama razvijenim na sličnim platformama, na primjer peptidna vakcina protiv ebole, pokazali su da vakcina ne utiče na reproduktivnost”, objašnjava on.

 

Ovo je druga po redu ruska vakcina protiv korone - u avgustu je registrovana prva "sputnik pet", koju je razvio centar "Gamalej" zajedno sa ruskom fondom za direktne investicije.

 

Ta vakcina je već u fazi velikih testiranja na uzorku od nekoliko desetina hiljada građana Moskve, piše Srna.

 

 

(DEPO PORTAl; BLIN MAAGZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!