stvar će se tretirati pravnim putem

Komšić: O pitanju nacionalne grupe predmeta mislio sam ljudski, ali Dodik je kazao da se 'na srpskom jeziku bosanski jezik kaže bošnjački'

Front17.09.20, 14:30h

Komšić: O pitanju nacionalne grupe predmeta mislio sam ljudski, ali Dodik je kazao da se 'na srpskom jeziku bosanski jezik kaže bošnjački'
Napomenuo je da pitanje premještanja ambasade nije tehničko pitanje, nego krupno svjetsko pitanje te je u tom slučaju trebalo jednostavno odgoditi raspravu o priznanju Kosova

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je na sjednici odgođena rasprava o Programu reformi jer nije urađen cjelokupan sadržaj i zaduženo je Vijeće ministara da to učini u roku od 30 dana.

 

Također, na redovnoj sjednici bilo je riječi o takozvanom "Malom Šengenu" kada je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio da BiH odmah prihvati tu ideju i pristupi mu, ali usvojen zaključak kojim se traži da se vidi šta podrazumijeva ta inicijativa iako je ona pozdravljena.

 

Naloženo je Vijeću ministara, dodaje Komšić, da uradi analizu šta to konkretno znači BiH i kako je on zamišljen koristeći metodologije koje su već rađene i kako to korespondira sa ostalim inicijativama koje postoje za povezivanje regije.

 

Nakon redovne sjednice na kojoj su razmatrane ove teme uslijedile su dvije vanredne sjednice na kojima je razmatrano o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem, a druga vanredna i pitanje priznanja Kosova.

 

Komšić je zatražio da se o premještanju Ambasade i ne raspravlja jer je to suprotno rezoluciji Ujedinjenih nacija koja definira Jeruzalem u kontekstu izraelsko-palestinskih konflikta koji traje decenijama jer bi time BiH prekršila taj akt UN-a za koji je glasala.

 

- BiH bi stoga trpjela posljedice prije svega na međunarodnom planu - podvukao je Komšić, ali nakon glasanja odbijen je takav prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a u drugi krug glasanja ići će se o temi priznanja Kosova jer su predsjedavajući Šefik Džaferović i Komšić bili za priznanje Kosova.

 

Napomenuo je da pitanje premještanja ambasade nije tehničko pitanje, nego krupno svjetsko pitanje te je u tom slučaju trebalo jednostavno odgoditi raspravu o priznanju Kosova.

 

- Na jednoj strani se pozivate na ono što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti dogovorili, a na drugoj strani nećete da idete u realizaciju onoga što proizilazi iz njihovog sporazuma u odnosu na cijelu regiju, a tiče se priznanja Kosova. Dodik to nije prihvatio - pojasnio je.

 

Smatra da će Dodik tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, vjerovatno iznoseći već one poznate stavove, gdje se povezuje Kosovo i BiH, odnosno status Republike Srpske i Kosova što je za Komšića "van svake pameti i rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji u BiH, a svi znate kuda bi to vodilo i u kakav krug pakla ulazimo sa tom pričom".

 

Na pitanje novinara da li je razgovarao s Dodikom o pitanju upisa nacionalne grupe predmeta, Komšić je kazao da je mislio da se to može rješavati na ljudski način, ali je Dodik kazao da se "na srpskom jeziku bosanski jezik kaže bošnjački".

 

Najavio je da će se sada pravnim putem krenuti u rješavanje tog pitanja, pronašli su modalitet i ko će pravno zastupati bez ikakve naknade roditelje koji će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

 

- Raspravljati nakon onoga što je on rekao stvarno je iluzorno, nećemo se valjda ponižavati. Napravili su gužvu oko stvari oko koje nije trebalo. U redu, to je politika, ali ako trebamo da se plašimo te politike onda nismo zaslužili da sjedimo ovdje - zaključio je Komšić.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još