PRIJEDLOG SAMIRA SULJEVIĆA IDE U SKUPŠTINSKU PROCEDURU

Djecu bez roditelja osloboditi poreza na poklonjene nekretnine od nana i djedova

Front17.09.20, 12:44h

Djecu bez roditelja osloboditi poreza na poklonjene nekretnine od nana i djedova
Iz tog razloga, u slučaju kada dijete nane i dede nije živo, olakšica za neplaćanje poreza treba pripadati njihovom unuku koje je dijete njihovog umrlog djeteta. Sve ostalo se može protumačiti kao plaćanje poreza na činjenicu da neko nema roditelja, što je zastrašujuće, poručuje Suljević.

 

Samir Suljević, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, u skupštinsku proceduru je uputio Zakon o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone Kantona Sarajevo kojim se unuci poklonodavca čiji je roditelj umro ili proglašen umrlim oslobađaju od plaćanja poreza na poklon.

 

“Postojećim Zakonom plaćanja poreza na poklone oslobođena su samo djeca poklonodavca, no ne i unuci, čak i ako su im roditelji poginuli ili umrli. U situaciji kada npr. nana ili dedo žele pokloniti nekretninu unuku jer njihovo dijete nije živo, unuk će morati platiti porez. U okolnostima gdje imamo brojnu djecu šehida i poginulih boraca ovo je istinski šamar države njenim braniteljima”, naglašava Samir Suljević.

 

U SDP-u smatraju da je postojeće rješenje nepravedno, ali i ne korespondira načelima na kojima se zasnivaju ovakve vrste olakšica, a vežu se za blisko srodstvo, odnosno potomstvo.

 

“Unuci, kao i djeca, predstavljaju potomstvo nane i djeda. Kada je potomstvo nane i dede prekinuto smrću njegovog djeteta, sljedeći njegov potomak je unuk ili unuka, odnosno dijete njegovog djeteta.

 

Iz tog razloga, u slučaju kada dijete nane i dede nije živo, olakšica za neplaćanje poreza treba pripadati njihovom unuku koje je dijete njihovog umrlog djeteta. Sve ostalo se može protumačiti kao plaćanje poreza na činjenicu da neko nema roditelja, što je zastrašujuće”, poručuje Suljević.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!