VIDEO/ IMA LI RAZLOGA ZA STRAH U GRADU SOLI

Gradonačelnik Jasmin Imamović kategoričan: Nema izgradnje skladišta plina u Tuzli, bez obzira na srpsko-ruske planove!

Front16.09.20, 19:34h

Gradonačelnik Jasmin Imamović kategoričan:  Nema izgradnje skladišta plina u Tuzli, bez obzira na srpsko-ruske planove!
Ovoga ljeta mediji u Srbiji objavili su šokantnu priču o planovima Srbije i ruskog predsjednika Putina o izgradnji najvećeg skladišta plina u ovome dijelu Evrope u Rudnicima soli Tuzla. Istovremeno, ponovo se lansira, čak i u Vladi Federacije BiH, priča o prodaji ovoga strateškog rudnika nepoznatoj firmi iz inostranstva

 

Danas  su mediji u Tuzli ponovo aktualizirali priču o pokušajima izgradnje najvećeg skladišta plina u bušotinima soli pored Tuzle. Naime, pojavile su nove informacije o tome kako jedna strana firma lobira da kupi rudnik gdje je planirana izgradnja ovoga skladišta, što je izazvalo paniku kod stanovnika koji u blizini ovog rudnika, ali i Tuzlaka generalno. Na društvenim mrežama pojaviljuju se upozorenja kja ukazuju na opasnost od izgradnje ovoga skladišta u Tuzli.

 

 

Podsjećanja radi, Gradsko vijeće Tuzla je 25 februara 2016. godine jednoglasno usvojilo Rezoluciju o odbijanju skladištenja zaliha plina u bušotine u Rudniku soli. Aktueliziranje skladištenja plina u BiH je jedno od bitnih pitanja jer standardi Evropske unije nalažu da država mora imati skladište zaliha plina za četiri mjeseca. Takvo skladište u BiH još uvijek ne postoji. 

 

Dokaz da je ideja o skladištenju plina bila aktuelna i prije 2016. godine, odnosno da je počela još 2006.godine je izjava Velimira Ilića, bivšeg potpredsjednika Vlade republike Srbije koji je u emisiji “Ćirilica” na Happy TV početkom juna ove godine iznio informacije koje su otkrile gdje i kada se Tuzla spominjala kao potencijalni grad u koji bi trebalo biti smješteno najveće skladište plina u Evropi: “Prvi put pričam ovo, možda i ekskluzivno. Putin nam se obraća, čestita nam što Rusija postaje glavni partner energetike u Srbiji, ističe da će se potrudit da centralni gasovod prođe kroz Rusiju što bi bila dobit od tranzita peko 200 miliona eura. 

 

tadic-ilic

 

Nakon toga Putin je pitao Borisa Tadića šta je najpotrebnije da Rusija uradi za Rusiju…”, Tadić mu je rekao: “Nama bi bilo najpotrebnije da izgradite najveće skladište gasa u Evropi, u napuštenim rudnicima soli kod Tuzle.” istakao je tada Predsjednik Srbije a njegovu izjavu citirao je Ilić. 

 

Kako je ranije isticano u javnosti, prvi korak realizacije ove ideje trebao je biti realiziran kroz prodaju Rudnika soli kao državnog vlasništva stranim investitorima, kako saznajemo od ove ideje se nikada nije odustalo, i upravo bi takav epilog u najvećoj mjeri odgovarao Okvirnoj energetskoj strategiji u BiH do 2035. godine. 


Prilikom donošenja rezolucije o odbijanju skladištenja zaliha plina u bušotine u rudniku soli, gradonačelnik Tuzle je naveo: “Nama je jasno da eksperti kažu da je u napuštenim komorama najpovoljnije uskladištiti plin i radioaktivni otpad. Ali mi to ne želimo ovdje i ne želimo ispod naših kuća. Tuzli je zlo od ekološke ugroženosti i industrijskih katastrofa i tako nešto doživljavamo kao bombu ispod Tuzle.” , prije četiri godine istakao je gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović. 

 

Na pitanje šta misli o aktueliziranju prodaje Rudnika soli stranim investitorima Gradonačelnik Tuzle je danas je za portal „Tuzlanski.ba“ kratko prokomentarisao: “Građani Tuzle, većina u Gradskom vijeću i ja to nikada nećemo dopustiti”. 


Sličnog mišljenja su i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini Rudnika soli: Sa skladištenjem plina se stanovnici ovog dijela na kojem se nalazi oko 80 kuća se ne slažu iz prostog razloga jer je ovaj dio izložen učestalim klizištima. 


Ali, i građani Tuzle ne podržavaju ideju o izgradnji mega skladišta plina u njihovoj blizini.


Ipak, saznaje se su tokom ove godine vođeni razgovori  čak i u Vladi Federacije BiH o prodaji ovoga rudnika stranoj firmi koja već godinama preko BH Gasa, ali i pojedinih političkih moćnika u  trenutnoj Vladi Tuzlanskog kaontona koji i dalje lobiraju za realizaciju ideje o izgradnji skladišta u Rudniku soli.


(Tuzlanski.ba/DEPO Portal/ak) 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još