intenziviraju se napadi

Spreman još jedan negativan izvještaj po Tužilaštvo, Dodik skreće pažnju udarima na Debevca

Front15.09.20, 15:56h

Spreman još jedan negativan izvještaj po Tužilaštvo, Dodik skreće pažnju udarima na Debevca
Vrlo je indikativno da kritike na račun te pravosudne institucije i njenog prvog čovjeka kulminiraju uoči objavljivanja specijalnog izvještaja o radu Tužilaštva BiH

 

Intenziviraju se napadi režima Milorada Dodika i pripadajućih mu medija sa obje strane entitetske linije na predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca.

 

Vrlo je indikativno da kritike na račun te pravosudne institucije i njenog prvog čovjeka kulminiraju uoči objavljivanja specijalnog izvještaja o radu Tužilaštva BiH - piše Faktor.

 

U srijedu će, prema informacijama Faktora, biti predstavljen izvještaj sutkinje Joanne Korner o provedbi preporuka za unapređenje procesuiranja ratnih zločina u BiH, a taj je izvještaj, tvrde naši izvori iz OSCE-a i Tužilaštva BiH, veoma nepovoljan po tu instituciju.

 

Kritike na račun rada Tužilaštva BiH, koje u potpunosti demaskiraju nerad te institucije pod rukovodstvom glavne tužiteljice Gordane Tadić, nastoje se amortizirati i udarima na Sud BiH, odnosno nametanjem percepcije, suprotne sadržaju izvještaja sutkinje Korner i relevantnim činjenicama, o toj instituciji kao problematičnoj karici u pravosudnom sistemu.

 

Napadi na Debevca intenzivirani su nakon istupa šefa Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je predsjedniku Suda BiH, između ostalog, fakturisao kao sporno posjedovanje državljanstva Španije, a optužio ga je i da je prikrio činjenicu da je državljanin i te zemlje.

 

- Mi smo kod nadležnih španskih organa provjerili i jeste tako – poručio je Dodik prošle sedmice.

 

U Dodikovu skupinu "mi", pored njega, pripada i Tužilaštvo BiH, koje je na osnovu anonimne prijave započelo istragu protiv Debevca.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!