globalni izazov

WHO ima nove pesimistične prognoze: COVID-19 neće biti posljednja pandemija, moramo biti spremni!

Hronika15.09.20, 15:26h

WHO ima nove pesimistične prognoze: COVID-19 neće biti posljednja pandemija, moramo biti spremni!
Ghebreyesus je rekao kako čovječanstvo ima odgovornost pokazati bolju spremnost na slijedeću pandemiju


Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je kako COVID-19 nije posljednja pandemija, te pozvao na političko i finansijsko investiranje u sprečavanje pandemija, prenosi agencija Anadolija.

 

On je na predstavljanju izvještaja Vijeća za monitoring globalne spremnosti (GPMB) za 2020. rekao je kako ovo neće biti posljednja pandemija niti posljednja globalna zdravstvena kriza.

 

„Ne znamo kakva će biti slijedeća zdravstvena kriza, ali znamo da će doći. I moramo biti spremni”, rekao je i pojasnio kako ovo nije zastrašivanje nego poziv na djelovanje.

 

Njegov govor je uslijedio nakon što je, prema informacijama američkog univerziteta Johns Hopkins, u svijetu potvrđeno više od 29 miliona zaraženih koronavirusom i više od 924.953 smrtna slučaja, dok se od COVID-19 oporavilo blizu 19,7 miliona ljudi.

 

Također, WHO je zabilježio i rekordan broj zaraženih u jednom danu, oko 308.000.

 

Značajne posljedice


Vijeće GPMB je nezavisno tijelo za monitoring čiji je cilj osigurati spremnost na globalne zdravstvene krize.

 

Ghebreyesus je rekao kako čovječanstvo ima odgovornost pokazati bolju spremnost na slijedeću pandemiju. Dodao je kako je pandemija korona virusa odnijela veliki broj života, te oslabila zdravstvene sisteme, ekonomije i društva.

 

„Čak su i zemlje s naprednim zdravstvenim sistemom i snažnim ekonomijama osjetile značajne posljedice“, rekao je prvi čovjek WHO-a i istakao kako su mnoge zemlje, koje su se uspješno uhvatile u koštac, bile one koje su naučile nešto iz ranijih epidemija među kojima su SARS, MERS, H1N1, ebola i druge.

 

„Ne smijemo više krstiti ruke i govoriti kako se nešto treba uraditi“, rekao je čelnik WHO-a.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!