Kakvo je stanje u bh. pravosuđu

Gordana Tadić se nije pojavila na saslušanju pred istražnom komisijom: Stigao dopis iz Tužilaštva BiH...

Front14.09.20, 15:30h

Gordana Tadić se nije pojavila na saslušanju pred istražnom komisijom: Stigao dopis iz Tužilaštva BiH...
Komisija je odredila još jednu grupu svjedoka, čije saslušanje slijedi, a radi se o jednom sudiji, nekoliko advokata te predstavnicima novinarskih strukovnih udruženja

 

Svjedočenje glavne tužitelljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je za 24. septembar.

 

Kako je nakon 10. sjednice te komisije saopćio njen predsjedavajući Damir Arnaut, Sekretarijat Komisije je u međuvremenu zaprimio dopis Tužiteljstva BiH u kojem se navodi da zbog ranije preuzetih i neodložnih obaveza glavna tužiteljica danas nije u mogućnosti pristupiti svjedočenju.

 

Istovremeno, najavio je kako će danas u kasnim poslijepodnevnim satima biti održana i 11. sjednica Privremene istražne komisije na kojoj će putem video-linka biti saslušan u svojstvu svjedoka sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović.

 

istrazna-komisija-predstavnickog-doma-psbih-arnaut

 

Arnaut je kvalitetnim i kredibilnim ocijenio dosadašnji rad Komisije i dodao kako to parlamentarno tijelo nailazi na veoma dobru saradnju, navodeći da će u narednih mjesec dana biti saslušani glavna tužiteljica Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Alena Kurspahić-Nadarević i njen zamjenik Mirza H. Omerović (1. oktobra) kao i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec (8. oktobra).

 

Komisija je odredila još jednu grupu svjedoka, čije saslušanje slijedi, a radi se o jednom sudiji, nekoliko advokata te predstavnicima novinarskih strukovnih udruženja - Društva novinara BiH, Udruženja novinara RS i Kluba novinara Banja Luka, kao i Udruženja "BH novinari".

 

Član Privremene istražne komisije Branislav Borenović je, odgovarajući na novinarske upite, iskazao očekivanje da će se u otvorenom razgovoru s državnom tužiteljicom doći do određenih odgovora u vezi sa stanjem u pravosuđu i tome šta je potrebno da se ono unaprijedi.

 

Uz uvjerenje da će Komisija imati podršku u Predstavničkom i Domu naroda PSBiH da se stanje u pravosuđu pokrene ‘s mrtve tačke’, Borenović je ocijenio značajnim da su izabrani predstavnici građana u prilici da razgovaraju s ključnim ljudima iz pravosuđa.

 

- Već se naziru ‘obrisi’ šta je to potrebno uraditi u izmjenama određenih zakonskih rješenja koja će biti preporučena u najboljoj namjeri kako bi pravosuđe bilo istinski stub ovog društva u kojem ćemo svi biti jednaki pred zakonom i u kojem neće biti nedodirljivih, odnosno u kojem će brojne afere dobiti svoj epilog – potcrtao je Borenović.  

 

Privremena istražna komisija počela je rad sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika početkom juna, a njeno formiranje je uslijedilo nakon što je u javnost ‘isplivala’ afera ‘potkivanje’, čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

 

Komisija je oformljena radi prikupljanja podataka od pravosudnih institucija kako bi bili detektirani temeljni problemi u njegovom (ne)funkcioniranju, a što bi trebalo rezultirati izmjenama određenog seta propisa, koji se prioritetno odnosi na VSTVBiH.

 

U sastav Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH izabrani su Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

 

Kako je ranije iz PSBiH saopćeno, cilj Privremene istražne komisije jeste da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da sudjeluje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još