idite u planinske predjele

Upozorenje: Povećano prisustvo polena ambrozije u Sarajevu, evo koje površine trebate izbjegavati

Hronika11.09.20, 19:57h

Upozorenje: Povećano prisustvo polena ambrozije u Sarajevu, evo koje površine trebate izbjegavati
Rezultati mjerenja polena u vazduhu na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad ukazuju na povećani rizik od alergijskih simptoma


Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju upozorili su da je u zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije, a utvrđene su i niske do umjereno visoke koncentracije polena ostalih korova.

 

Rezultati mjerenja polena u vazduhu na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad ukazuju na povećani rizik od alergijskih simptoma. Važno je napomenuti da se stabilizacijom vremenskih prilika povećava polen trava, korova, a time i polen ambrozije.

 

U tom pogledu, u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija potrebno i ubuduće intenzivirati akcije mehaničkog uklanjanja navedenih alergenih biljaka i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala. Neophodno je nastaviti košenje što većih površina, kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te time dodatno narušavaju zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo.

 

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima.

 

Tim povodom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša se obratilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za zahtjevom da se izvrši hitna kontrola svih subjekata zaduženih za provođenje mjera sprečavanja širenja i uništavanja ambrozije, u skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljke - Ambrozija.

 

"Inspekcijski nadzor je potrebno usmjeriti prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina (pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u napuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl.), te naložiti hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste", zatraženo je u tom zahtjevu.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!