Korona kriza u BIH

U BiH potvrđena 304 nova slučaja zaraze, umrlo pet osoba

Hronika08.09.20, 13:07h

U BiH potvrđena 304 nova slučaja zaraze, umrlo pet osoba
U Izolatoriju na Podhrastovima je trenutno hospitalizirano 15 pacijenata, a tri su preminula u posljednja 24 sata

 

13:10 - Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano pet novih slučajeva virusa korona. Radi se o dvije ženske osobe 1975. i 1969. godište i tri muške osobe 1968., 2002. i 1984. godište.

 

Do sada je testirano 3.189 uzoraka i virus je potvrđen kod 297 osoba. Preminulo je 19 osoba, dok se 260 osoba oporavilo. Trenutno je aktivno 18 slučajeva.

 

Na Odjeljenju brčanske Bolnice za pacijente zaražene virusom korona smješteno je pet pacijenata. U toku jučerašnjeg dana bio je jedan prijem, osoba muškog pola srednje životne dobi sa srednje teškom kliničkom slikom.

 

13:00 - Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je u protekla 24 sata 1.569 uzoraka, od kojih je 227 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

 

Dosad je testirano ukupno 128.850 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 13.793 osobe.

 

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 9.968 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 273 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.440 slučajeva, pozitivnih na SARS-CoV-2.

 

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri nova smrtna ishoda. Preminula su tri muškarca - iz Bugojna, Sarajeva i Živinica te žena iz Visokog.

 

- S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 385, od čega 253 osobe muškog i 132 osobe ženskog spola - navode iz Zavoda.

 

11:30 - Od pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 72 оsоbe u Rеpublici Srpskој, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

U ovom periodu izvršеnо је tеstirаnjе 434 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа.

 

"Imamo određenu stabilizaciju epidemiološke situacije, mada je situacija i dalje nepovoljna", rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Zeljković je dodao da identifikacija pozitivnih đaka u školama ne predstavlja opasnu situaciju i automatsko zatvaranje škola.

 

"Potrebno je da se đaci pridržavaju propisanih mjera kako u školi tako i u kući", ponovio je Zeljković.

 

Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS, kazala je da je u pоsljеdnjа 24 čаs priјаvljеn jedan smrtni slučај.

 

"U protekloj sedmici imali smo nekoliko slučajeva zaraze u školama ali i dalje ne očekujemo da će škole biti mjesta gdje će se virus širiti", navela je Đaković Dević.

 

Ona je apelovala na nastavnike i roditelje da utiču na djecu da propisno nose maske.

 

08:48 - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 383 uzorka na prisustvo koronavirusa.

 

Kako je potvrđeno iz KCUS-a, u Kantonu Sarajevo su utvrđena 32 pozitivna uzorka na COVID-19, u Travniku pet, te u Bugojnu, Goraždu i Kaknju po jedan.

 

U Izolatoriju na Podhrastovima je trenutno hospitalizirano 15 pacijenata, a tri su preminula u posljednja 24 sata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!