Senad Softić, guverner Centralne banke BiH

Pandemija ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke... Naše su devizne rezerve dostatne, a bankarski sektor likvidan

Biznis Klub07.09.20, 20:27h

Pandemija ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke... Naše su devizne rezerve dostatne, a bankarski sektor likvidan
Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagirati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan, stabilan, kapitaliziran i spreman da odgovori svim izazovima, kazao je Softić

 

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je ocijenio da pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke. Globalna pandemija koronavirusa utiče i na ekonomiju BiH te će prema rejting agenciji Standard and Poor's realni bruto društveni proizvod naše zemlje biti smanjen za šest posto u 2020. godini.

 

- Postoje različite projekcije od međunarodnih i domaćih institucija i one govore o padu BDP-a od pet od šest posto, što je, imajući u vidu ukupni ambijent i regiju, uslovno rečeno, zadovoljavajuće. Što se tiče posljedica, evidentno je da ćemo ih imati, posebno kad je pitanju nezaposlenost, ali činjenica je da dijelimo sudbinu regije. Kad je u pitanju pad BDP-a, nadam se da je to kratkoročno i da ćemo već iduće godine imati poboljšanje situacije, kazao je za medije guverner Softić govoreći o padu BDP-a, te dodao kako je bitno da je monetarna i finansijska situacija u BiH dosta stabilna.

 

Govoreći o trenutnoj situaciji i stabilnosti konvertibilne marke, Softić je naglasio kako pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost KM.

 

- Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagirati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan, stabilan, kapitaliziran i spreman da odgovori svim izazovima - kazao je Softić.

 

(FENA/md)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!