Specijalni izaslanik State Departmenta za Balkan

Matthew Palmer stiže u Srajevo

Front07.09.20, 09:48h

Matthew Palmer stiže u Srajevo
Precizan stav SAD je poznat, da nema nikakve konekcije između situacije u BiH i statusa Kosova, ali to ne znači da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne doprinosi stabilizaciji cijele геgije

 

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer stiže u posjetu Sarajevu, saznaje „Dnevni avazu".

 

Palmer će u Bosnu i Hercegovinu stići iz Brisela, gdje je obavio niz razgovora s evropskim zvaničnicima, ali i s regionalnim igračima poput srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

 

Kako je Avazu potvrđeno iz više izvora, Palmer će u Sarajevu imati više važnih političkih susreta, uključujući i razgovore s političkim liderima i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

U srijedu će Trumpov specijalni izaslanik imati susret sa tri premijera: Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH, i Radovanom Viškovićem, premijerom Republike Srpske.

 

Osim toga, očekuje se da će Palmer imati i više direktnih kontakata s ključnim političkim akterima i to posebno nakon značajnih događaja u cijeloj regiji. To se posebno odnosi na historijski sporazum koji je u Bijeloj kući potpisan između srbijanskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

 

Precizan stav SAD je poznat, da nema nikakve konekcije između situacije u BiH i statusa Kosova, ali to ne znači da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine ne doprinosi stabilizaciji cijele геgije.

 

Palmer je ključni sagovornik iz Washingtona za bh. političku scenu i njegov dolazak znači nastavak aktivne politike SAD da se podrže reforme i napredak države na evropskom putu i putu ka članstvu u Sjevernoatlanskoj alijansi. Također, očekuje se da će Palmer s bh. vlastima razgovarati o ekonomskim pitanjima, posebno u pogledu borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa.

 

Također, nije isključeno da se razgovara o ustavnim promjenama, s obzirom na to da se približava tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše Avaz.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!