Poštivanje higijensko-epidemioloških mjera

Inspekcija na terenu: Kafići kažnjeni sa 12.000 KM, počinje nadzor u školama i vrtićima

Hronika07.09.20, 08:33h

Inspekcija na terenu: Kafići kažnjeni sa 12.000 KM, počinje nadzor u školama i vrtićima
Očekujemo od subjekata nadzora potpuno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera

 

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, uz asistenciju Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i ovog vikenda su vršili intenzivni nadzor rada ugostiteljskih objekata u Sarajevu, piše Avaz.  


Ovi nadzori su usmjereni na poštivanje mjera izrečenih od Kriznog štaba Federacije BiH zbog pandemije koronavirusa.  

 

Tako su u petak navečer ukupno izvršili 14 nadzora, a izdali su šest prekršajnih naloga po 2.000 KM. Ovoga puta su vršili nadzor ugostiteljskih objekata na području općine Stari Grad.  

 

Fahir Halilović, direktor Uprave, kaže da će nastaviti provoditi inspekcijske nadzore.

 

- Očekujemo od subjekata nadzora potpuno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Također, započeli smo s intenzivnim inspekcijskim nadzorima u školama i predškolskim ustanovama, čije predstavnike, također, pozivamo na strogo poštivanje utvrđenih mjera, te da u svojim kolektivima vrše permanentnu edukaciju i ukazuju na obavezu primjene mjera – kazao je Halilović.


U periodu od 16. marta do 26. avgusta ove godine izvršeno je ukupno 8.227 inspekcijskih nadzora, doneseno je ukupno 781 rješenje kojim su naložene mjere otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, izdato je 178 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 308.695 KM i donesena 3.224 rješenja o samoizolaciji osoba koje su imale kontakte s pozitivnim na COVID-19.  

 

Imajući u vidu da se radi o kriznom procesu kojem se ne nazire kraj, iz Uprave očekuju od Vlade KS da im hitno odobri prijem bar još dva sanitarna inspektora, o čemu su već dostavili zahtjev kako bi se na taj način unaprijedio rad sanitarne inspekcije i njihova učinkovitost na terenu.


- Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije zaposlenicima.  

 

- Redovno čistiti prostorije standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i slično što češće dezinficirati u toku dana.  

 

- Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju. 

 

- Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i mušterija. Na ulazima i na više mjesta, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama. 

 

- Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora. 

 

 - Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na vidljiva mjesta.

 

-  Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!