Ogorčenje u Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću

Obmanjuju javnost: Šta je donio novi zakon o igrama na sreću? U čije se džepove trpa ogroman prihod?!

Hronika06.09.20, 14:47h

Obmanjuju javnost: Šta je donio novi zakon o igrama na sreću? U čije se džepove trpa ogroman prihod?!
Novim zakonom za igre na sreću najavljivana su ogromna, 100% povećanja prihoda od naknada za priređivanje igra na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću, što se nije ostvarilo. Nametnuti su porezi i tri puta veći od preporučenih od strane Evropske komisije

 

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću uputila je saopćenje za javnost povodom, kako navode, katastrofalnih posljedica novog zakona o igrama na sreću, kojim Ministarstvo finansija RS i RUIS obmanjuju javnost. 


Njihovo saopćenje u cjelosti prenosimo u nastavku:  

 

Ministarstvo finansija RS i RUIS obmanjuju javnost kada tvrde da u proteklom period rastu prihodi od igara na sreću. Naprotiv, katastrofalne posljedice novog zakona sve se više osjećaju. Legalni priređivači igara na sreću zatvaraju svoje poslovnice, stotine radnika ostaju bez sigurnih primanja,javni prihodi su smanjeni po osnovu poreza i doprinosa na plate, obim posla za dobavljače i saradnike priređivača se smanjuje.


Novim zakonom za igre na sreću najavljivana su ogromna, 100% povećanja prihoda od naknada za priređivanje igra na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću, što se nije ostvarilo. Nametnuti su porezi i tri puta veći od preporučenih od strane Evropske komisije. 


Nametnuti su legalnim priređivačima igara na sreću koji su apsolutno za to da se uredi industrija igara na sreću, ali ne u korist mešetarskih grupa koje uzimaju svu razliku novca koji je trebalo da se slije u državnu kasu, a Ministarstvo finansija im pomaže tako što javnosti baca prašinu u oči.


Samo za online igre naknada je sa 5% povećana 20%!!! I uz sve to povećanja prihoda od naknada u budžetu RS, jedva je poraslo za 10%, u odnosu na period prije uvođenja novog zakona. Javnost bi se mogla zapitati gdje je taj obećavani novac, gdje je ostalih 40% razlike, ako već “i u krizi imamo porast interesovanja za igre na sreću”?!


Kao nus proizvod Zakona o igrama na sreću RS donesenom u martu 2019.godine, crno tržište cvjeta, nikada nije bilo više objekata koji rade bez dozvole, ali o tome inspektori iz RUIS-a ne smiju da govore. Niko ne smije da pomene maloljetnike koji se kockaju u brojnim ugostiteljskim objektima sa automatima za igre na sreću. Pogotovo sada, u krizi. 


Kakvo je to “uređenje tržšta”, dok crno tržište cvjeta, a legalni priređivači zatvaraju svoje poslovnice?! 500 poslovnica zatvorili su legalni priređivači igara na sreću. Više od 1000 ljudi je ostalo bez posla. Ali, i porezi i doprinosi za 1000 radnika neće biti uplaćeni…


Da je bila namjera odgovornih u institucijama Srpske da novi Zakon o igrama na sreću bude napravljen tako da zaista uredi ovaj dio tržišta, ne bi bio ad hoc donesen, konsultovali bi stručnjake u ovoj oblasti iz RS i regiona, slijedili bi preporuke Evropske komisije, slijedili bi preporuke domaćih psihologa i psihijatara koji sarađuju sa legalnim priređivačima igara na sreću u okviru projekta prepoznavanja rane zavisnosti.


Umjesto toga, konsultovali su mešetarske grupe, koje su Zakon osmislili tako da ogroman prihod ide u njihove džepove. Ne ide za finansijsku podršku udruženja sa invaliditetom, talentovanoj djeci, sportistima i sl.


Takozvani nadzor koji neprekidno pominju je očigledan primjer kriminalnog, providnog, namještenog tendera koji su, na žalost, postali svakodnevna praksa u Ministarstvu finansija RS i  jasno je šta ima za cilj – s jedne strane bogaćenje pojedinih kriminalnih grupa, s druge, polako, ali sigurno gašenje legalnog sektora ove privredne grane - poručuju u svom saopćenju članovi Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!