ISPUNILA IM SE VELIKA ŽELJA

Tri godine teške sudske borbe: Partneri Ivo i Mladen postali prvi gay par u susjedstvu koji je udomio dvoje djece

Nedjeljni magazin06.09.20, 13:54h

Tri godine teške sudske borbe: Partneri Ivo i Mladen postali prvi gay par u susjedstvu koji je udomio dvoje djece
Kad su Šegota i Kožić 2017. predali zahtjev za status udomitelja u nadležnom Centru za socijalnu skrb, sve je izgledalo obećavajuće: Centar ih je bez problema primio, pokrenuo standardnu proceduru, supružnici su prošli sve propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, međutim...

 

 

Nakon tri godine sudske borbe, supružnici Ivo Šegota i Mladen Kožić uspjeli su ostvariti status udomitelja te su udomili dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi! Postali su prvi gay par koji je uspio dobiti i u stvarnosti realizirati status udomitelja za djecu, piše Jutarnji list.


Vijest nam je potvrđena s nekoliko strana, no oni sami nisu željeli ni potvrditi ni komentirati tu informaciju, držeći se obećanja da nakon što postanu udomitelji više neće izlaziti u javnost kako bi maksimalno zaštitili djecu o kojoj će brinuti.


Podsjetimo, Šegota i Kožić - obojica dugi niz godina vrlo aktivni u udruzi Dugine obitelji koja se sustavno bori za prava istospolnih roditelja i djece koju odgajaju te upozorava na diskriminaciju istospolnih u odnosu na heteroseksualne parove kad je roditeljstvo u pitanju - žele postati roditelji već jako dugo. Žele posvojiti dijete - o tom njihovom zahtjevu još se vodi pravna bitka - no paralelno su zatražili i status udomitelja. Udomitelji nisu posvojitelji: oni pružaju dom i skrbe o djeci čijim je biološkim roditeljima oduzeto pravo da žive s djecom (najčešće zbog zanemarivanja ili zlostavljanja), ali im nije oduzeta i roditeljska skrb, što znači da imaju pravo održavati odnose s djecom i imaju određeni period da se "poprave".


Kad su Šegota i Kožić 2017. predali zahtjev za status udomitelja u nadležnom Centru za socijalnu skrb, sve je izgledalo obećavajuće: Centar ih je bez problema primio, pokrenuo standardnu proceduru, supružnici su prošli sve propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje o tome da su pogodni za obavljanje udomiteljstva, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija i dobivanje licence. Kako su nam tada pričali, nisu mogli vjerovati kako je to glatko prošlo i na kakve su sjajne profesionalce naišli.


ZAKONSKE PREPREKE


No, umjesto davanja licence, Centar ih je iznenada obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji: navedeni su samci, bračni i izvanbračni partneri. Žalili su se Ministarstvu, no on je potvrdio odluku Centra. Nakon toga su pokrenuli postupak pred Upravnim sudom.


“Smislenim tumačenjem zakonskih odredbi u njihovoj međusobnoj povezanosti udomiteljsku obitelj prema mišljenju suda mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner. Zakonodavac prilikom propisivanja uvjeta nigdje nije propisao određenu spolnu orijentaciju, pa nije logično da bi se samcu koji ima istu spolnu orijentaciju kao i tužitelji izdala dozvola za obavljanje udomiteljstva, ukoliko ispunjava zakonske uvjete za to, dok se za tužitelje nisu ni ispitivali zakonski uvjeti zbog stava da životni partneri ne mogu biti udomiteljska obitelj”, stoji u presudi.


“Kako je prema ocjeni suda tuženik primijenio isključivo formalističko odnosno gramatičko tumačenje mjerodavnih odredbi zakona o udomiteljstvu, bez njihovog međusobnog povezivanja i tumačenja u skladu sa smislom i svrhom istih, prvostupanjsko tijelo (centar za socijalnu skrb, op. a.) će u ponovnom postupku meritorno riješiti o zahtjevu tužitelja za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva”, naloženo je u presudi.


ŠOK NAKON ODBIJENICE


Supružnici su se odmah opet javili Centru za socijalnu skrb i doživjeli šok kad ih je mjesec dana kasnije Centar - ponovno odbio, uz, za mnoge pravne stručnjake nevjerojatnim objašnjenjem da Centar "ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”, piše Jutarnji list.


Nastavak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još