BITI BOŠNJAK DANAS U PLJEVLJIMA

Emir Pilav: Vikali su 'selite se, Turci, sa ovih prostora, nestaćete'! Ovo je peti napad na mene u pola godine, i bio je najgori...

Front06.09.20, 11:02h

Emir Pilav: Vikali su 'selite se, Turci, sa ovih prostora, nestaćete'! Ovo je peti napad na mene u pola godine, i bio je najgori...
Razbijena vrata prostorija Islamske zajednice su popravljena. No, u glavama Bošnjaka ostala je poruka: "Pljevlje biće Srebrenica"... Niko ne želi govoriti. Kažu, lako je vama - vi odlazite, mi ostajemo

 

 

Za fizički i verbalni napad na Emira Pilava iz Pljevalja i njegovog oca čula je cijela regija. Uz povike "Turci selite se i nestaćete s ovih prostora", nepoznati muškarci iz slavljeničke kolone, nekoliko dana unazad, nasrnuli su na njega. Sve je prijavio nadležnom Tužilaštvu.


Čeka konačni ishod. No, rijetko ko izvan Pljevalja zna, da je ovo, tvrdi Emir, peti napad ovakve vrste na njega u posljednjih pola godine. No, ovoga puta, bilo je najgore.


- Sve se to nekako odigralo u ta tri dana, to je za nas bila vječnost pogotovo kod starijih ljudi koji su pretrpjeli taj teror devedesetih godina, koji smo hvala Bogu zaustavili, ali koji izgleda da se polako budi ovdje i moramo, ne samo građani Pljevalja, Crne Gore, već institucije koje imaju veliku odgovornost ovdje i političari koji su doveli do ove situacije, moraju uraditi sve kako bi se svaki građanin Pljevalja i Crne Gore osjećao bezbijednim - rekao je za N1 Emir Pilav, Bošnjak iz Pljevalja.


Razbijena vrata prostorija Islamske zajednice su popravljena. No, u glavama Bošnjaka ostala je poruka: "Pljevlje biće Srebrenica". Udaljili smo se od Husein-pašine džamije. Od kuće do kuće u jednom većinski bošnjačkom naselju naišli smo na otpor. Niko ne želi govoriti. Kažu - lako je vama, vi odlazite, mi ostajemo.  


- Bježi, nećemo da pričamo, ne smijemo, ma nije... ne smijemo, sin mi je rekao, nemoj ništa da pričaš - kazala je jedna građanka.


Efendija Samir Kadribašić kaže - prvi put sam bio u situaciji da ne znam šta ljudima reći i kako im pomoći. Pa ni svojoj porodici.


- Kada imate situaciju da ispod vašeg prozora dođe neko da pjeva četničke pjesme znajući da vi živite tu, vidite da vam razvlače četničku zastavu preko auta, u tom momentu dođete u situaciju da bukvalno ne znate na koji način da pomognete prvenstveno sebi, a onda i svojoj porodici i svojim sugrađanima - naglasio je ef. Samir Kadribašić.


Neprimjerene scene, neprimjereno slavlje, ali situacija se smirila, kaže gradonačelnik Igor Golubović:


- Bilo je prilično mučno, prilično poražavajuće i prilično opominjuće, s obzirom da smo svi zajedno to preživjeli u jednom periodu za koji smo mislili da smo ga zaboravili, siguran sam da političke partije, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji, to nisu željele.


Politički predstavnici i o ovome odgovornost prebacuju s jednih na druge. Za to vrijeme stanovništvo ovog mjesta se ionako iseljava.


- Nije problem samo Pljevalja, nego Sjevera Crne Gore, mladi odlaze odavde zbog nezaposlenosti, najviše zbog nekih drugih stvari, možda će sad i malo više ići iz razloga što se dešavaju ove stvari. Trudimo se da taj egzodus zaustavimo jer, ipak, su Pljevlja lijep grad - rekao je Emir Pilav.


Ministar policije Pljevlja je posjetio nekoliko dana nakon prvih incidenata. Danas je, za razliku od kritičnih večeri, osjetno prisustvo policajaca na ulicama. Posebno ispred Husein-pašine džamije.


Više pogledajte u video prilogu N1.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još