MINISTAR ZDARVLJA RS PORUČUJE

Šeranić bez dileme: Primiću vakcinu protiv korona virusa, nemam sumnje! Svake godine vakcinišem se protiv gripa...

Hronika06.09.20, 09:59h

Šeranić bez dileme: Primiću vakcinu protiv korona virusa, nemam sumnje! Svake godine vakcinišem se protiv gripa...
Nijedna vakcina neće biti puštena u upotrebu, dok se ne dobiju adekvatni sertifikati po tom pitanju. To je stav Svjetske zdravstvene organizacije i mi pratimo šta se na ovom polju dešava – ističe Šeranić

 

 

 

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kaže da je, što se tiče dostupnosti vakcine protiv korona virusa, sve ono što se, generalno, prati u svjetskoj javnosti, vezano i za nas.


Naglašava da se ova vakcina nalazi u trećoj fazi kliničkih studija koje predstavljaju fazu ispitivanja vakcina na mnogo većem broju stanovnika.


– Nakon toga se dobijaju sertifikati o kvalitetu i bezbjednosti same vakcine. Nijedna vakcina neće biti puštena u upotrebu, dok se ne dobiju adekvatni sertifikati po tom pitanju. To je stav Svjetske zdravstvene organizacije i mi pratimo šta se na ovom polju dešava – ističe Šeranić za Srpskainfo.


Naglašava da se od 2004. godine redovno vakciniše protiv gripa.


– To sam praktikovao svake godine, i dok sam radio kao ljekar u porodičnoj medicini i nakon toga. Nema sumnje, i ove godine ću da je primim. Primiću i vakcinu protiv korona virusa, ako bude dostupna i ako bude preporučena za moju ciljnu grupu – poručuje Šeranić i dodaje da je Srpska zauzela stav da bude u redu čekanja kod svih od kojih može da dobije tu vakcinu.


– Tako, trenutno radimo u dva pravca. Jedan je ovaj pravca o kojem se već govorilo, a to je dostupnost ruske vakcine na našem tržištu, a drugi je pravac koji radimo sa SZO. Naredne sedmice ću imati sastanak sa kolegama iz SZO koji dolaze iz Kopenhagena, a jedna od tema će, svakako, da bude dostupnost vakcine. Očekujem da ćemo i mi biti adekvatno opskrbljeni i da ćemo stanovništvu pružiti i ovaj vid zaštite – naglašava Šeranić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!