Dragan Bursać/ Srbija do Tel Aviva

Je li moguće da ih je Trump natjerao da potpišu izraelsko-palestinski mirovni sporazum, umjesto 'povijesnog' balkanskog?


05.09.20, 21:04h

 

Al Jazeera Balkans

 

Svima onima koji su bili zainteresovani za potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić je još jednom priredio opskurni poluzabavni reality program. Predsjednik Srbije, ovaj put, bio je potpomognut svojim pulenima Sinišom Malim i Markom Đurićem, kao i još jednim reality igračem svjetskog kalibra - Donaldom Trumpom. 

 

Pa su Trump i Vučić sve sa kosovarskim premijerom Avdullahom Hotijem napravili igrokaz na kojem bi im pozavidio i legendarni Leteći cirkus Monty Pythona. 

 

Prvo, sporazum za koji su Vučićevi mediji danima telalili da je “istorijski“ predstavlja neku vrstu ekonomskog okvira, uopštenog frejma i uslovljenog ponašanja, koji SAD daje dvjema balkanskim državama. 

 

Po sporazumu, Kosovo je priznalo Izrael, a Izrael uzvratio priznajem Kosova. Srbija, jedna od rijetkih zemalja u svijetu, potom priznaje Jerusalem kao glavni izraelski grad, onda Srbija i Kosovo prihvataju neki vidi američke supremacije u razvoju 5G tehnologija, koji isključuje djelovanje kineskog Huaweija u ovim državama. Odmah nakon toga i jedna i druga država se obavezuju da Hezbollah stave na listu terorističkih organizacija..
 


Čekaj malo?

 

Pa da li je moguće da ih je Trump natjerao da potpišu izraelsko-palestinski mirovni sporazum, umjesto „povijesnog“ balkanskog? Da li je moguće da je zatureni sporazum između Palestine i Izraela, koji je decenijama skupljao prašinu izvučen iz ladice i kao takav ponuđen Beogradu i Prištini, kada već neće Ramallah i Tel Aviv? Zvuči potpuno suludo, ali stvarno tako izgleda.  

 

Da li je moguće da su Hoti, Vučić i njihove ekipe bile dio Trumpovog predizbornog realityja u kojem ovaj, naravski, ne znajući gdje se nalaze Srbija i Kosovo, rješava segment bliskoistočnog pitanja kao dodatni benefit za novu predizbornu utrku?

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još