DUGO GA NIGDJE NIJE BILO

Veliki povratak Gradimira Gojera: Sa predstavom 'Pijana noć 1918' pokupio skoro sve nagrade na Pozorišnim igrama u Jajcu

Kultura05.09.20, 10:51h

Veliki povratak Gradimira Gojera: Sa predstavom 'Pijana noć 1918' pokupio skoro sve nagrade na Pozorišnim igrama u Jajcu
"Pijana noć 1918" rađena je po tekstovima Miroslava Krleže i Tene i Ive Štivičića, a u režiji Gradimira Gojera

 

 

 

Predstava "Pijana noć 1918" Narodnog pozorišta Tuzla dobikla je nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjenama stručnog žirija 39. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu, dok je predstava "Identitluk", nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, po izboru publike najbolja predstava, prenosi Jajce-online.com


Žiri publike proglasio je “Identitluk” najboljom predstavom, a cijelom glumačkom ansamblu predstave stručni žiri dodijelio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.


U predstavi su igrali: Ajla Hamzić, Jelena Kordić Kuret, Amela Kreso, Ivo Krešić, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović, Ivan Skoko, a Mirela Mijačank Kordić mijenjala je Fatimu Kazazić Obad koja je na porodiljnom odsustvu.

 
Ove su nagrade potvrda koliko je predstava omiljena među publikom i jamac dugoga kazališnog života. Nastala je prema motivima iz eseja “U ime identiteta” Amina Maaloufa, pod redateljskom palicom Tanje Miletić Oručević. Dramaturgiju potpisuje Dragan Komadina, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.


Žiri 39. Pozorišnih/kazališnih igara u sastavu Maja Lasić, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović, pogledao je svih pet predstava koje su bile u programu glavne selekcije Igara i konstatirao da, iako se organizacija Igara odvijala pod izvanrednim okolnostima, svi kazališni sudionici zaslužuju priznanje što su svojim sudjelovanjem omogućili kontinuitet Festivala i ispunili namjeru organizatora.


Pandemija se odrazila na rad i na repertoar bosanskohercegovačkih kazališta, pa je to vjerojatno jedan od razloga što niti jedna predstava nije zasnovana na suvremenom tekstu, te što su produkcijski predstave bile manje zahtjevne, ali sve to nije utjecalo na angažman i radost igre svih ansambala, priopćeno je iz HNK Mostar.


 Predstava “Identitluk” bit će izvedena 27. rujna na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” te 23. listopada na Marulićevim danima u Splitu.

 

pijana-noc-predstava-jajce

 

IZ ODLUKA STRUČNOG ŽIRIJA 39. IGARA:


Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava “Pijana noć 1918.” Narodnog pozorišta Tuzla
Nagradu za najbolju režiju dobio je Gradimir Gojer za predstavu “Pijana noć 1918.”
Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Vesna Teodosić za predstavu “Pijana noć 1918.”
Nagradu za najbolju glazbu dobio je Denis Hadžić za predstavu “Pijana noć 1918.”
Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Dragana Purković Macan za predstavu “Škola za žene” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banj Luke
Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Vedrana Božinović za predstavu “Dogville” Narodnog pozorišta Sarajevo
Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Sadika Kahrimanović za predstavu “Pijana noć 1918.”
Nagradu za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Nermin Omić za predstavu “Pijana noć 1918.”; Anja Ilić za predstavu “Škola za žene”; Amra Kapidžić za predstavu “Dogville”; glumački ansambl predstave “Identitluk”; Dean Batoz i Aleksandr Stojković za predstavu “Nije čovjek ko ne umre” Pozorišta Prijedor.


IZ ODLUKE ŽIRIJA PUBLIKE:


Nagradu za najbolju predstavu u cijelini dobila je predstava “Identitluk” nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

 

POVRATAK GRADIMIRA GOJERA

 

Gradmir Gojer je bosanskohercegovački pisac, redatelj i teatrolog. 


Jedan je od osnivača Mostarskog teatra mladih i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR. Osnovao je i vodio Umjetničku akciju Krleža, hotel Europa, Stari Grad, koja je izvođena na lokalitetima općine Stari Grad, Sarajevo. 


Osnivač je manifestacije "I pod pećinom svjetla", koja je stvarna preteča Mostarskog ljeta. U dva mandata obnašao je dužnost predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine.


Bio je direktor i umjetnički voditelj Pozorišta mladih Sarajevo (jedan mandat), direktor i umjetnički rukovoditelj Kamernog teatra 55 (dva mandata), direktor Poslovne zajednice profesionalnih pozorišta BiH (jedan mandat) i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (dva mandata).


Posljednjih godina povukao se iz javnosti, ali i iz pozorišnog i kulturnog života, te se izvanredan uspjeh njegove predstave na ovogodišnjim Pozorišnim igrama u Jajcu može tumačiti i kao njegov veliki povratak na teatarsku i umjetničku bh. scenu. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad))


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!