SVI GA DRUGAČIJE TUMAČE

Šta su zaista potpisali Vučić i Hoti na sastanku sa Trumpom: Pred očima javnosti tekst sporazuma...

Front05.09.20, 09:53h

Šta su zaista potpisali Vučić i Hoti na sastanku sa Trumpom: Pred očima javnosti tekst sporazuma...
Tekst sporazuma nazvanih "Ekonomska normalizacija" glasi: Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) su saglasni da načine korak naprijed u ekonomskoj normalizaciji prihvatajući sljedeće...

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom u Bijeloj kući potpisali sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.


Sporazumi Srbije i Kosova sa SAD imaju po 16 tačaka, prvih 15 je isto u oba dokumenta, dok se tačka 16 razlikuje, prenosi N1.
 

Tekst sporazuma nazvanih "Ekonomska normalizacija" glasi: Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) su saglasni da načine korak naprijed u ekonomskoj normalizaciji prihvatajući sljedeće:


1. Obje strane će primijeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.


2. Obje strane će primeniti sporazum o pruzi Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020. – Uz to, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranskom moru.


3. Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) će sarađivati sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) i EKSIM (Uvozno-izvoznom) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja sledećeg:


– Autoput mira


– Željeznička veza između Prištine i Merdara


– Željeznička veza između Niša i Prištine


– Obezbjeđivanje sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća


– Dodatni bilateralni projekti


– Stalno prisustvo američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj u Beogradu, Srbija.


4. Obje strane će otvoriti i upravljati zajedničkim prelazom Merdare.


5. Obje strane će pristupiti "mini-Šengen zoni", koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija proglasile u oktobru 2019. godine i u potpunosti iskoristiti njene prednosti.


6. Obje strane će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.


7. Obje strane će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.


8. Obje strane će diverzifikovati svoje snabdevanje energijom.


9. Obje strane će u svojoj mrežnoj infrastrukturi zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na njeno blagovremeno uklanjanje i na druge potrebne korake.


10. Obje strane će povećati kontrolu avionskih putnika, razmenu informacija između sebe i u okviru šire saradnje sa SAD na Balkanu, i posvetiti se unapređenju tehnologije radi borbe protiv nedozvoljenih aktivnosti, primenom skrining i informacionih sistema koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.


11. Obje strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika.


12. Obje strane se obavezuju da ubrzaju napore na lociranju i identifikaciji ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da utvrde i primene dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljene. Obe strane se obavezuju da odrede osobu koja će predvoditi te napore u okviru ministarstava i biti zadužena za koordinaciju Beograda i Prištine, i dostavljaće ažurirane informacije na godišnjem nivou o broju rešenih i nerešenih slučajeva.


13. Obje strane će raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.


14. Obje strane se obavezuju da će Hezbolah u njegovoj cjelini označiti kao terorističku organizaciju i da će u potpunosti sprovesti mjere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar svoje nadležnosti.


15. Kosovo (Priština) će pristati da primjeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja (nezavisnosti Kosova) i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahtjeva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu.


Oba dogovora odmah stupaju na snagu.


U sporazumu Srbije i SAD, tačka 16 glasi: Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.


U sporazumu Kosova i SAD, tačka 16 glasi: Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.


Prištinski mediji objavili su fotografiju verzije sporazuma za Beograd i sporazuma za Prištinu na kojima nema potpisa američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi FoNet.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još