UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ/ Slučaj 'u fazi istrage'

Stravični prizori: Fotografije uginulih pasa iz jednog bh. azila šokirale građane

Hronika04.09.20, 08:26h

Stravični prizori: Fotografije uginulih pasa iz jednog bh. azila šokirale građane
Zahtijevamo da nadležni, bez odlaganja, pokrenu istragu kako bi se istražili svi navodi. Smatramo da je nakon objave fotografija potrebno hitno izricanje mjera, a sve da se spriječi eventualno daljnje kršenje zakona, navode u reagiranju iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja “Šapa” Zenica

 

 

Fotografije uginulih pasa lutalica obznanjene na društvenim mrežama, za koje autor objave tvrdi da su nastale u azilu za napuštene životinje, na lokalitetu Stranjana kod Zenice, zgrozile su bh. javnost.

 

Zbog šokantnih obznanjenih fotografija uginulih pasa, reagirali su iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja “Šapa” Zenica, koji su podnijeli brojne prijave za hitno pokretanje istrage.

 

- Zahtijevamo da nadležni, bez odlaganja, pokrenu istragu kako bi se istražili svi navodi. Smatramo da je nakon objave fotografija potrebno hitno izricanje mjera, a sve da se spriječi eventualno daljnje kršenje zakona – navode u reagiranju.

 

azil-stranjani-zenica-uginuli-psi

 

S druge strane, povodom ovih objava, oglasili su se i iz zeničke ALBA-e, koja, inače, rukovodi azilom. U svom pojašnjenju, činjenica, ne negiraju da su uginuli psi i obznanjenje fotografije iz azila za koji su zaduženi.

 

- ALBA Zenica, zajedno s partnerom u ovom projektu, firmom WETA, koja pruža stručne usluge veterinarske skrbi, već četvrtu godinu upravlja skloništem, kao i Higijenskim servisom, u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima – ističu iz ALBA-e.

 

azil-stranjani-zenica-uginuli-psi-1

 

Napominju da njihov rad redovno kontrolira Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno veterinarski inspektori, a da je posljednji obilazak obavljen 31. avgusta. Na upit da li se na fotografijama nalaze psi iz njihovog skloništa, kazali su da je cijeli slučaj “u fazi istrage”.

 

I dok istražuju, cjelokupna javnost, također, s posebnom pažnjom iščekuje šte će učiniti nadležni da bi rasvijetlili ove tvrdnje i zaštitili životinje ako se ispostave tačnima.

 

azil-stranjani

 

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada zatražila je od ALBA-e, kojoj je azil povjeren na upravljanje, informaciju o navodnim nepravilnostima u radu, piše Avaz.  

 

- U očekivanju tražene informacije, želimo vas informirati kako na osnovu dosadašnje pozitivne prakse vjerujemo da uposlenici ALBA-e, kao njemačke kompanije koja strogo vodi računa o poštivanju svih zakonskih normi i propisa, profesionalno obavljaju svoj posao. Tokom inspekcijskih pregleda u proteklom periodu Službi nisu prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu azila – kažu iz Gradske uprave.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!