na području foče

Progon, napadi, silovanja: Ranko Radulović optužen za zločin protiv čovječnosti

Hronika03.09.20, 10:56h

Progon, napadi, silovanja: Ranko Radulović optužen za zločin protiv čovječnosti
Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza – dodaje se

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 60-godišnjeg Ranka Radulovića, državljanina Crne Gore, kojom ga tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Foče i okolnih mjesta, tokom 1992. godine.


Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti, da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

On se tereti da je tokom mjeseca jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad rezultirao je smrću žrtava. Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava – navodi se u saopćenju.
Radulović se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

 

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza – dodaje se.


Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!