apelirala na tamošnje vlasti da zaustave nasilje

O napadima u Crnoj Gori oglasila se i ministrica Turković: Veoma sam zabrinuta, ovo su necivilizacijski akti koji...

Front02.09.20, 15:51h

O napadima u Crnoj Gori oglasila se i ministrica Turković: Veoma sam zabrinuta, ovo su necivilizacijski akti koji...
Ministrica Turković je pozvala crnogorske nadležne institucije, sve aktere političke scene, ugledne javne ličnosti i predstavnike vjerskih zajednica, da učine maksimalne napore na smirivanju tenzija kako situacija u ovoj zemlji ne bi eskalirala i dovela do problema u cijelom regionu

 

Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je pozvala nadležne institucije u Crnoj Gori da poduzmu hitne mjere kako bi bili zaustavljeni i najoštrije sankcionisani napadi na Bošnjake i njihovu imovinu u ovoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

- Slike i informacije koje dolaze iz Pljevalja, a u kojima se uz nacionalističke simbole i poruke, uništavanje imovine Islamske zajednice, fizičke napade na političke neistomišljenike, poručuje da će „Pljevlja biti Srebrenica“, unose strah i nesigurnost Bošnjacima u ovoj zemlji - navedeno je u saopćenju. 

 

Ministrica Turković je pozvala crnogorske nadležne institucije, sve aktere političke scene, ugledne javne ličnosti i predstavnike vjerskih zajednica, da učine maksimalne napore na smirivanju tenzija kako situacija u ovoj zemlji ne bi eskalirala i dovela do problema u cijelom regionu.

 

- S velikom zabrinutošću pratim situaciju u Crnoj Gori, posebno u Pljevljima gdje su Bošnjaci izloženi skoro svakodnevnim napadima i provokacijama. Najoštrije osuđujem poruke mržnje i napade na Bošnjake, njihovu imovinu i imovinu Islamske zajednice. Smatram da su ovo necivilizacijski akti koji se moraju zaustaviti i sankcionisati - navela je Turković.

 

Bosna i Hercegovina i Crna Gora, naglašava dalje ona, u proteklim su godinama izgradile dobre odnose i trenutno nemaju otvorenih pitanja. Status i položaj bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, učešćem u vlasti i institucijama, značajno je popravljen u proteklim godinama.

 

- Smatram da je ovo pozitivan primjer odnosa prema svim građanima u zemlji te pravac kojim se ova zemlja treba nastaviti kretati na svom evropskom i NATO putu. Posljednja dešavanja, nakon održanih izbora, kroz odnos prema Bošnjacima, nagovještavaju skretanje sa ovog puta. Različiti politički pogledi nikada ne smiju biti povod za iskazivanje netolerancije i mržnje prema drugim narodima. Iskreno se nadam da će se građani Crne Gore, politički predstavnici i vjerski službenici, jasno ograditi i distancirati od onih koji šire mržnju i netrpeljivost, a da će ova zemlja, u kojoj će svi građani biti jednaki i imati ista prava, nastaviti svoj put napretka - izjavila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.     

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još