GLEDAJ SAMO NA DEPO PORTALU/ NACIONALNA KLASA

Kočijaš Peki: Moji konji ulaze i izlaze iz tramvaja, za razliku od mnogih, kao gospoda!

Kultura01.09.20, 14:31h

Kočijaš Peki: Moji konji ulaze i izlaze iz tramvaja, za razliku od mnogih, kao gospoda!
Emin Mahmutović Peki je jedan od najstarijih kočijaša na Ilidži. U „Nacionalnoj klasi“ govori o nekadašnjim trkama na sarajevskom hipodromu, angedotama iz svog burnog života, a voli i da zapjeva


Velika aleja na Ilidži je danas mjesto gdje, nažalost, Sarajlije rijetko odlaze. O vremenima kada je to bilo drugačije za dokumentarni TV serijal "Nacionalna klasa" govori jedan od najstariji kočijaša na Ilidži Emin Mahmutović Peki. Podsjeća našu publiku  na nekadašnje trke na sarajevskom hipodromu, tu sui angedote iz svog burnog života, a voli i da zapjeva.

 

 


"Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH. 
 

Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.

 

Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta. 

 

 Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.


Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.

 

 Cijelu epizodu "Zaturena Ilidža" možete gledati OVDJE!

 

 (DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!