VIDEO/ Trenutno ključni igrač u Crnoj Gori

Abazović bi sarađivao sa Đukanovićem pod JEDNIM uslovom: Ulcinjanin, Albanac i sarajevski student mijenja 'pravila igre'!

Front01.09.20, 12:24h

Abazović bi sarađivao sa Đukanovićem pod JEDNIM uslovom: Ulcinjanin, Albanac i sarajevski student mijenja 'pravila igre'!
Kako Abazović misli zaštititi sve vjere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno

 

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti i bivši student Univerziteta Sarajevo, trenutno je ključni igrač političke scene u regiji i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, a to je da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti, privukao pažnju regije.

 

Abazović je u prvom intervjuu nakon izbora u Crnoj Gori za albansku televiziju ABCNews kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji "mijenja igru".

 

- Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah, kazao je Abazović.

 

 

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima. Kako Abazović na to gleda i kako misli zaštititi sve vjere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno.

 

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji. U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama.

 

Kao predsjednik Ujedinjene Reformske Akcije (URA) Abazović je nametnuo četiri principa za buduću vlast:

 

- Crna Gora ostaje privržena međunarodnim ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO).

- Posvećenost EU putu.

- Vlada će se zasnivati na stručnjacima.

- Nova vlada bit će posvećena vladavini zakona, uključujući reviziju svih diskriminatorskih zakona, poput Zakona o slobodi vjere.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još