Odgovor na zarazu

Specijalni izaslanik WHO-a za koronavirus: Sve bi se države trebale ugledati u Švedsku!

Hronika01.09.20, 10:13h

Specijalni izaslanik WHO-a za koronavirus: Sve bi se države trebale ugledati u Švedsku!
Nabarro je rekao da je povjerenje ključno za stvaranje održive strategije za borbu protiv korone te da je Švedska tu najdalje dogurala

 

Jedan od šest posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pitanja koja se tiču koronavirusa i Covida-19 nahvalio je Švedsku zbog načina na koji je ta zemlja odgovorila na pandemiju te konstatirao da bi se druge zemlje u nju trebale ugledati kada se radi o dugoročnoj borbi protiv virusa, piše Bloomberg.

 

Gostujući u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk, dr. David Nabarro rekao je da bi sve zemlje trebale težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno. Nabarro je rekao da je povjerenje ključno za stvaranje održive strategije za borbu protiv koronavirusa te da je Švedska tu najdalje dogurala.

 

Ta je zemlja uvela puno manje restrikcija od drugih zemalja te se u svojoj borbi oslonila na to da će se građani ponašati odgovorno te da će slijediti upute nadležnih zdravstvenih tijela.

 

- Švedska je vlada imala povjerenje u svoje građane, a oni su imali povjerenje u državu, dodao je Nabarro.

 

Stopa mortaliteta od Covida-19 u Švedskoj i dalje je viša nego što je to slučaj u drugim zemljama te iznosi 57 umrlih na 100 hiljada stanovnika. Međutim, stopa rasta broja novozaraženih i preminulih značajno je pala u odnosu na kraj juna.

 

Takav razvoj situacije naveo je Nacionalnu zdravstvenu agenciju Švedske da predloži da se minimalan broj ljudi na nekim javnim okupljanjima s 50 poveća na 500. Istovremeno, druge zemlje zbog povećanja broja zaraženih uvode strože mjere i restrikcije.

 

Nabarro je karantenu opisao kao "tup instrument" čiji udarac nanese štetu svakome, pogotovo siromašnima i malim poduzetnicima.

 

Komentirajući Nabarrove izjave u razgovoru za novine Svenska Dagbladet, direktor Nacionalne zdravstvene agencije Švedske Johan Carlson rekao je da je Švedska jedna od rijetkih zemalja koja je uspjela ograničiti širenje zaraze. "Ona se u mnogim europskim zemljama brzo vraća. Ja to uspoređujem s otvaranjem boce šampanjca", rekao je Carlson.

 

Švedska strategija borbe protiv pandemije koronavirusa nije imuna na kritike. Profesor virologije sa švedskog Univerziteta Umea Fredrik Elgh tvrdi da je velik broj smrtno stradalih od Covida-19 dokaz da mekaniji pristup ne funkcionira.

 

- Imamo gotovo šest tisuća preminulih. Izdali smo svoje starije, rekao je.

 

- Trebali bismo više testirati i bolje pratiti kretanje građana, no Nacionalna zdravstvena agencija to ne želi.

 

Carlson je u ponedjeljak na konferenciji za medije rekao da misli da se zemlja treba pripremiti da će se koronavirusom boriti nekoliko narednih godina.

 

- U krivu je svako ko misli da će pandemija završiti sljedećeg ljeta jer ćemo imati vakcinu, dodao je.

 

Inače, u ponedjeljak su švedski mediji objavili da je Johan Giesecke, bivši glavni državni epidemiolog, veliki protivnik lockdowna i mentor trenutnog glavnog švedskog epidemiologa Andersa Tegnella, imenovan za potpredsjednika savjetodavnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za opasne infekcije koji, između ostalog, formira i WHO-ovu strategiju za borbu protiv koronavirusa.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!