GLEDAJTE NA DEPO PORTALU/ NACIONALNA KLASA

Ilidža-Pale za Bajram, brale!

Kultura31.08.20, 18:54h

Ilidža-Pale za Bajram, brale!
Samo na DEPO Portalu možete gledati dokumentarne priče iz serijala u našoj produkciji „Nacionalna klasa“. Ovaj put vam nudimo priču o ilidžanskom Yu Cafe-u, ali i otkrivamo kako je muzičar sa Pala Saša Ćirić imao svoje prve bajramske svirke u ovome klubu



Godinama je YU Cafe oaza urbanog duha na Ilidži. Tamo su nastupali brojni rock bendovi iz čitavog regiona, a jednom godišnje imaju i svoj muzički festival. Priču o ovome klubu otkriva vam naš hodajući modertor Tarik Karačić, koji vam nudi  i priču o bajramskim svirkama Saše Ćirića (Sundays Stories, Pochko & New Primitives) u ovome klubu. 

 

 

"Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH. 
 

Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.

 

Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta. 

 

Serijal realizira autorski tim DEPO produkcije koji vodi poznati bh. reditelj, producent i novinar Jasmin Duraković, koji je bio pokretač brojnih uspješnih tv projekata u BiH, između ostalih i kultne tv serije „Pozitivna geografija“ sa čuvenim Nisvetom Džankom, kao „vodičem“ kroz sve krajeve BiH.

 

Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.


Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.

 

Cijelu epizodu "Zaturena Ilidža" možete gledati OVDJE!

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još