Obratite pažnju

Jasan znak da ste preležali koronu, a da to možda niste ni znali

Hronika27.08.20, 13:36h

Jasan znak da ste preležali koronu, a da to možda niste ni znali
Medicinski eksperti iz Izraela su ustanovili da je ovo najčešći simptom koji se javlja kod pacijenata koji bili zaraženi koronom

 

Dok se zemlje širom svijeta suočavaju naglim skokom broja oboljelih od korona virusa, mnogi medicinski eksperti već mjesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada tijelo, piše Telegraf.

 

Istraživanje iz Jerusalima otkrilo je nešto što bi svi trebali da znamo: 50 odsto pacijenata oboljelih od kovida doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je riječ o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

 

- Najmanje polovina kovid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem sedmicama i, možda, mjesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja", prenosi i24.

 

Pulmološki institut u Medicinskom centru „Šare Zedek" u Jerusalimu objavio je u nedjelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata oboljelih od Covid-19 bolesti, od blagih do umjerenih i ozbiljnih stanja.

 

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom - opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

 

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom slikom mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

 

- Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju -  kazao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

 

Istraživanje se i dalje nastavlja.

 

- Zahvalni smo svim kovid pacijentima sa sjedištem u Izraelu, koji su liječeni i pušteni ili u bolnici ili su bili u " korona virus hotelu" da bi učestvovali u studiji - napomenuo je Izbicki.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!