Američki naučnici saopćili

Konačno i to znamo: Evo zašto pacijenti zaraženi korona virusom gube čulo mirisa!

Hronika24.08.20, 16:54h

Konačno i to znamo: Evo zašto pacijenti zaraženi korona virusom gube čulo mirisa!
Najčešći simptomi koronavirusa su izrazita malaksalost, bolovi u grlu i grudima te kašalj, ali je, također, jedan od veoma izraženih pokazatelja i privremeni gubitak čula mirisa i okusa

 

Američki naučnici saopćili su dobre vijesti: došli su do saznanja zašto veliki broj pacijenata gubi čulo mirisa kada se zaraze koronavirusom. Tvrde da je za to odgovoran enzim ACE-2, a ovo otkriće moglo bi znantno ubrzati pronalazak odgovarajuće terapije.


Najčešći simptomi koronavirusa su izrazita malaksalost, bolovi u grlu i grudima te kašalj, ali je, također, jedan od veoma izraženih pokazatelja i privremeni gubitak čula mirisa i okusa.

 

Naučnici Univerziteta “Johns Hopkins” u Baltimoru kažu da je za to krivac jedan enzim – oni su prilikom eksperimenta uspjeli dokazati da su visoke doze enzima ACE- 2 (Agniotensin Converting Enzyme II), tačno u predjelu nosa, odgovorne za gubitak mirisa, prenosi “Deutsche Welle”.

 

Ovaj enzim zapravo bi trebalo da predstavlja ulaz kroz koji korona napada ćelije organizma, a na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ona odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom, bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

 

Rezultati njihovog istraživanja čak bi mogli poslužiti i za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su naučnici u stručnom časopisu “European Respiratory Journal”.

 

Ipak , oni očekuju da njihova otkrića budu potkrijepljena dodatnim istraživanjima. “Ako bi se to pokazalo tačnim, mogli bismo pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos”, rekao je Andrew Lane s Univerziteta “Johns Hopkins”.

 

Tobias Welt s Klinike za plućne bolesti Više medicinske škole u Hanoveru, koji nije bio dio istraživanja, kaže da je riječ o “pametnoj studiji” koja ne samo da je objasnila zašto pacijenti gube čulo mirisa, već omogućava i nove načine liječenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!