Kandidatkinja koalicije DF-GS

Bivša Best Model BiH u borbi za načelnicu Općine Novi Grad: Radila sam na birou, nezaposlenima sam bila od velike pomoći

Front24.08.20, 11:08h

Bivša Best Model BiH u borbi za načelnicu Općine Novi Grad: Radila sam na birou, nezaposlenima sam bila od velike pomoći
Bivši Best Model Bosne i Hercegovine smatra da je nedovoljno žena na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini

 

Na predstojećim općinskim izborima koalicija stranaka DF-GS kandidovala je Elmu Mujadžić za načelnicu Općine Novi Grad. Mujadžić je dobro poznato lice u modnom svijetu i prije 15 godina je izabrana za Best Model Bosne i Hercegovine, a predstavljala je BiH na svjetskom takmičenju u Istanbulu, piše Faktor.

 

Njena kandidatura izazvala je brojne rasprave na društvenim mrežama, nakon čega je reagirala i Demokratska fronta, koja je osudila napade na njihovu kandidatkinju i istakla da su "seksistički" te da dolaze od "antisemitske partije".

 

- Na ovogodišnjim lokalnim izborima Građanski savez je kandidovao jedine dvije kandidatkinje za načelnička mjesta u Kantonu Sarajevo u skladu sa svjetonazorskim opredjeljenjima. Manekenka - kandidat za načelnika je upravo očit primjer tradicionalnog shvatanja koji je umotan predrasudama. Neko ko se bavio modelingom ne može biti obrazovan, kvalifikovan, niti može naći svoje mjesto pod političkim svodom? Ne može biti majka i uspješna žena? Ne može dati svoj doprinos na lokalnom nivou? Neistine koje su fantomski portali iznijeli, a koje su me pogodile odnose se na dio da sam zaposlena u dvije firme, Zavod za izgradnju KS i Općini Novi Grad, a zapravo sam nezaposlena - kaže za Faktor Elma Mujadžić.

 

Bivši Best Model Bosne i Hercegovine smatra da je nedovoljno žena na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.
 

- Bez rodne ravnopravnosti nema ni demokratskog društva. Neophodno je krenuti ka ozbiljnim uzdizanjem, kako na individualnom tako i na kolektivnom planu. Inače postajemo klaster seksizma. Želja da se žene uključe u politički život zavisi od velikog broja faktora. Obrazovnog, profesionalnog i socijalnog. Uticaj tradicionalnog shvatanja i predrasuda je kamen spoticanja ženama. Građanski savez, kao ozbiljna politička stranka, na svoje liste žene "ne reda" zbog zakonske obaveze, nego isključivo da bi se osigurala ravnopravnost. Na osnovu svog obrazovanja i ulaganjem u njega, te na osnovu radnog iskustva koje posjedujem radeći u JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" sa nezaposlenim osobama kroz programe, aktivne mjere i posredovanje, nezaposlenima sam bila od velike pomoći. Općina Novi Grad, kao najmnogobrojnija općina je satkana od niza uspješno realizovanih projekata, ali uvijek ostaje prostor da se urade - nadograde još mnoge stvari – ističe na kraju Mujadžić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još